Glas Javnosti

RUSI PONOVO UPOZORAVAJU: Amerika nastavlja rad na biološkom oružju

Svet
Autor: Glas javnosti

U Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja se rad na programu pravljenja biološkog oružja, izjavio je načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

Po njegovim rečima, CIA učestvuje u američkim vojno-biološkim programima, između ostalog i preko istraživačke korporacije „Rand“ (RAND) koja je planirala velike biološke napade uz pomoć veštačke inteligencije.

„Učešće neprofitne organizacije Rand, specijalizovane za politička pitanja, u biološkim projektima CIA navodi na niz pitanja. Ta organizacija je, koristeći mogućnosti veštačke inteligencije, planirala biološke napade velikih razmera. Potpuno je očigledno da takva istraživanja nisu u skladu sa obavezama Vašingtona u vezi neširenja biološkog oružja. Ovi dokumenti svedoče o tome da se u SAD nastavlja program pravljenja biološkog oružja“, rekao je Kirilov.


Kako je precizirao, američka administracija nastoji da proširi program za pravljenje biološkog oružja. Tako je, po rečima Kirilova, u martu 2023. godine odobrena nova strategija SAD u oblasti bioproizvodnje koju je razradilo Ministarstvo odbrane te zemlje. U dokumentu su definisani dugoročni ciljevi za razvoj biotehnologija i traženje njihove vojne primene.

„U izveštaju Rand, koji imamo na raspolaganju, navodi se da bi korišćenje takvih pristupa moglo da pomogne u planiranju i izvođenju biološkog napada. Pritom se ističe da je pametni sistem u stanju da izabere najprikladniji način za skladištenje biološke formulacije, da izabere metode maskiranja, isporuke i primene patogenih materijala“, kazao je Kirilov.

On je podsetio da je u oktobru 2019. godine, dva meseca pre prvih zvaničnih izveštaja o pojavi novog virusa korona, Univerzitet „Džon Hopkins“ održao vežbu „Događaj-201“ u Njujorku. Tokom nje uvežbavane su akcije u uslovima epidemije ranije nepoznatog virusa korona koji je, prema scenariju vežbi, „prenet na ljude sa slepih miševa“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR