Glas Javnosti

RUSI POKREĆU VAZDUŠNE UDARE: Moskva postavila nove vojne kampove u Voronježu i Kursku

Svet
Autor: Glas javnosti

Visoke diplomate u NATO sugerišu da bi ruske snage mogle da pokrenu vazdušni udar zbog nagomilavanja vojnih aviona, bombardera i helikoptera u blizini granici.

Američki obaveštajci sugerišu da je više od 80 odsto ruskog vazduhoplovstva "bezbedno i dostupno“.

"Dakle, očekuje se da će ruske snage pokrenuti vazdušne udare", rekao je viši diplomata NATO-a Fajnenšel tajmsu.

Moskva je postavila nove vojne kampove u Voronježu i Kursku, u blizini severoistočne granice Ukrajine, na istom mestu gde su trupe bile stacionirane godinu dana pre početka invazije.

"Smatramo da su u ovim logorima smešteni rezervisti, a ovo je prvi dokaz da je do razmeštanja došlo nedaleko od linije fronta. To sugeriše da bi oni uskoro mogli da budu prebačeni u Ukrajinu", rekao je za FT analitičar odbrane Konrad Muzika.

Ministri odbrane NATO-a u Briselu su razgovarali o snabdevanju Ukrajini više artiljerijske municije i protivvazdušne odbrane. Ukrajina zahteva borbene avione, ali Vašington odbija da ih pošalje. Nakon sastanka Kontakt grupe članica NATO-a za pomoć Ukrajini, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da nema šta da se izveštava u vezi sa isporukom borbenih aviona, dodajući da SAD "nikada nisu sprečavale Poljsku da šalje šta god želi“ Ukrajini.

"Što se tiče toga da li Rusija sastavlja avione za veliki vazdušni udar ili ne, mi to trenutno ne vidimo tako", rekao je Ostin.

Glas javnosti/Mondo

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR