Glas Javnosti

RUSI OŠTRO: Ukoliko Zapad konfiskuje rusku imovinu - nećemo ih štedeti

Svet
Autor: Glas javnosti

Moskva neće unapred otkrivati uzvratne mere u slučaju konfiskovanja ruske imovine na Zapadu, ali ukoliko se to desi „neće ih štedeti“, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U slučaju konfiskovanja ruske imovine, Rusija će se rukovoditi principom reciprociteta u međunarodnim odnosima, koji predviđa neotuđivo pravo na uzvratne mere. Ne nameravamo sve to da otkrivamo, ali akcije će biti odlučne. Niko ne namerava da postupa blago u slučaju pokušaja da se ruske rezerve koriste kao zalog za obveznice, koje bi Zapad navodno mogao da emituje kako bi privukao privatni kapital za finansiranje kijevskog režima“, kazala je Zaharova.

Kako je istakla, Rusija ima na raspolaganju značajna zapadna sredstva i imovinu „koji mogu biti podložni uzvratnim akcijama“.

„Svi pojedinci i fondovi, koji se odluče na takve finansijske instrumente, biće prvi kandidati za kontrasankcije sa dalekosežnim posledicama po njihovo međunarodno poslovanje“, poručila je Zaharova.

Nakon početka specijalne operacije, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od približno 300 milijardi evra. U Briselu razgovaraju o tome kako bi mogli da iskoriste zamrznutu rusku imovinu za finansiranje obnove Ukrajine.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR