Glas Javnosti

RUSI OSLOBODILI SOLEDAR: Vagnerovi borci kontrolišu strateški važan grad (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti/RT Balkan/RIA Novosti

Osnivač grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin saopštio je da su pripadnici te grupe preuzeli kontrolu nad celom teritorijom Soledara, strateđki važnog grada na istoku Ukrajine.

"Jedinice grupe Vagner preuzele su kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada formiran je kotao u kome se vode gradske borbe", napisao je Prigožin na društvenoj mreži "VKontakte" i dodao da će broj zarobljenika biti saopšten sutra. 


On je istakao da u jurišu na Soledar nisu učestvovale nikakve jedinice osim boraca grupe "Vagner".

Pored toga, njegovi borci preuzeli su kontrolu nad rudnicima soli u gradu. 

Soledar je rudarski grad oko kog su se juče i danas vodile najžešće borbe. Osvajanjem grada, ruskim snagama se otvara slobodan prolaz ka Bahmutu.


Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič rekao je da su neke jedinice pobegle sa linije fronta kod Soledara.

"Postoje jedinice koje beže kod Soledara, bežale su i bežaće. Kada neka četa pobegne sa pravca, njihovi susedi se po pravilu uznemire, a neprijatelj onda utrčava tamo", rekao je Arestovič u emisiji Marka Fejgina.

Ukrajinski vojnik iz Soledara rekao je za Si-En-En (CNN) da je situacija "kritična" i da je broj poginulih sada toliko visok da "niko ne broji mrtve".



"Situacija je kritična. Teško je. Držaćemo se do poslednjeg trenutka. Niko vam neće reći koliko ima mrtvih i ranjenih. Jer niko sa sigurnošću ne zna. Ni jedna osoba. Ne u štabu. Nigde. Pozicije se stalno zauzimaju i ponovo zauzimaju. Ono što je danas bila naša kuća, sutradan postaje Vagnerova", rekao je vojnik i dodao da u Soledaru niko ne broji mrtve.

Vojnik je rekao da nije jasno koliki deo grada drže Rusi.



"Niko ne može sa sigurnošću da kaže ko se gde preselio i ko šta drži", tvrdi on.

On je takođe rekao da veruje da će ukrajinski vojni lideri na kraju odustati od borbe za Soledar i zapitao se zašto to još nisu uradili.

"Svi razumeju da će grad biti napušten. Svi to razumeju. Samo želim da razumem šta je poenta (u borbi od kuće do kuće). Zašto umreti, ako ćemo ga ipak napustiti danas ili sutra?", upitao je on.


PREKRETNICA U OSLOBAĐANJU CELE DONJECKE REPUBLIKE

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da se zauzimanjem Soledara otvara pristup gradovima Slavjansk i Kramatorsk, kao i da su u toku pripreme za oslobođenje cele Donjecke Narodne Republike (DNR), prenosi TASS. "Sada su mogućnosti za oslobođenje Artjomovska(Bahmut) i Severska znatno poboljšane. Ovo je dugo očekivani izlaz na mostobran Kramatorskog.

Ovo je zapravo prekretnica, a sada su u toku pripreme za trenutak koji smo čekali – oslobođenje Donjecke Narodne Republike", poručio je Pušilin u emisiji Vladimira Solovljeva. Prema rečima Pušilina, neprijateljska linija fronta biće uništena nakon oslobođenja Soledara, Artjomovska i Severska, kao i da će im to omogućiti da se kreću duž linije Gorlovskog i Slavjanskog pravca.

"U određenim fazama i uz pravilno izgrađenu interakciju, neprijateljski front koji se dugo utvrđivao može da se sruši", objasnio je on. Pored toga, grad Marjinka je praktično pod potpunom kontrolom ruske vojske, ali se neprijatelj učvrstio na periferiji u stambenom sektoru.

Kako je objasnio Pušilin, "ovo utiče na tajming oslobađanja ovog naselja". Soledar je od strateškog značaja za Kijev, nalazi se u centru odbrambene linije Artjomovsk (Bahmut) - Seversk. Ovde je ukrajinska vojska podigla moćna odbrambena utvrđenja. Oslobođenje Soledara omogućiće da se preseče direktan put snabdevanja između Artemovska i Severska, kao i da se Artjomovsk pokrije sa severne strane.





SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR