Glas Javnosti

Rusi nude pogodnosti zemljama koje im nisu uvele sankcije

Svet
Autor: Glas javnosti

Zakonom se ruskoj vladi omogućava da koristi poseban sistem tarifa za stimulisanje rasta isporuke žita, đubriva i sirovina zemljama koje nisu uvele sankcije Ruskoj Federaciji, pojašnjava ruski premijer Mihail Mišustin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon na osnovu kog vlada može da smanji i ukine carine na izvoz robe u prijateljske zemlje.

Zakoni "O carinskoj tarifi" i "O osnovama državnog regulisanja spoljnotrgovinske delatnosti" s Putinovim potpisom dobili su nekoliko izmena.


Izmene omogućavaju Kabinetu ministara da smanji izvozne carine do šest meseci i utvrdi snižene ili nulte stope carina na izvoz robe u prijateljske zemlje u okviru određenog obima.

Vlada će moći da koristi poseban sistem tarifa za stimulisanje rasta isporuke žita, đubriva i sirovina prijateljskim zemljama, objašnjava ruski premijer Mihail Mišustin na sastanku sa potpredsednicima vlade.

Prema njegovim rečima, to će dati podršku ruskim kompanijama koje su pod sankcijama i regionima u kojima su promene logističkih ruta dovele do povećanja troškova transporta i poskupljenja izvoznih isporuka.

Pored toga, vlada ima pravo da uspostavi proceduru za praćenje cena roba i drugih finansijskih pokazatelja za obračun stopa izvoznih carina, pojašnjava Mišustin. Kabinet ministara će takođe moći da utvrdi način i postupak raspodele dela obima carinskih kvota na uvezenu robu između novih učesnika u spoljnotrgovinskim aktivnostima, dodaje.

Zakon takođe pojašnjava pravila za obračun cena ruske nafte "ural" čija će prosečna vrednost dnevnih cena od 1. januara 2024. za sve trgovačke dane u mesecu za isporuke u morske luke Severozapadnog i Južnog federalnog okruga Ruske Federacije povećati u odnosu na troškove transporta nafte morem do tržišta Mediterana i Roterdama za sirovu naftu.

A Kabinet ministara će imati pravo da poveća popust za "ural" na Severno more.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR