Glas Javnosti

RUSI NAPALI ODESU: Napad došao sa Crnog mora, lansirane krstareće rakete (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u utorak uveće ruska borbena avijacija izvršila napad na lučki grad Odesu sa dve krstareće rakete H-59.

Kako se navodi obe rakete lansirane su u večernjim časovima sa borbenih aviona SU-35.

Kako navodi ukrajinsko ministarstvo obe rakete su oborene od strane ukrajinske PVO. Ono što je interesantno u celoj priči jeste to što nije objašnjeno odakle onda detonacije u Odesi.

Neformalni izvori navode čak tri rakete koje su oborene i da je jedna pala

Napad je došao iz pravca Crnog mora.

Ovo nije prvi put da ruska borbena avijacija upotrebljava krstareće rakete H-59 nad Ukrajinom. Prvi put raketa je upotrebljena 3. aprila 2022. i to baš na Odeskom pravcu. Uočena je kod Nikolajeva.



Krstareća raketa H-59M poznata je i kao "Ovod M" ili po NATO klasifikaciji AS-18 Kazoo. Krstareću raketu Kh-59M su u Rusiji, odnosno u tadašnjem Sovjetskom Savezu razvili 1982. godine kao nadgradnju modela rakete Kh-59. Jedna od glavnih karakteristika modifikacije ove rakete bila je ugradnja dodatnog turbo motora veoma malih dimenzija.

Ova raketa ima ugrađen link za prijem podataka APK-9 i sistem Ovod-M, sa pomoću koga može da prati sliku svog cilja, koji su unapred stavili u računar pre lansiranja rakete. Posle lanisranja rakete sa letelice uključi se raketni motor, a kada se Kh-59M približi cilju, sistem vođenja se uključuje na praćenje cilja sa sistema Ovod M na sistem vođenja sa TV kamerom.


Dolet Kh-59M je 115 kilometara, a brzina malo ispod Mahovog broja 1. Bojeva glava je konvencionalna i ima težinu 380 kg.

Su-35 nastao je kao duboka modernizacija familije lovca Su-27 i Su-30. Cilj je bio pobljšati radni vek zmaja i motora stvaranjem potpuno novog višenamenskog borbenog aviona. Ono u čemu je ovaj avion imao prednost jeste ugrađen novi radar Irbis-E, koji predstavlja kombinaciju elektronskog sa mehaničkim skeniranjem. Radar može da detektuje ciljeve na daljinama od 350-400 km iz prednje polusfere i 150 km iz zadnje polusfere.



Ova letelicai ma snažno naoružanje. top kalibra 30 mm GŠ-30 . Na 12 podvesnih tačkaka ispod krila avion može da nosi do 8 tona ubojnih sredstava. Od raketa tipa vazduh-vazduh za blisku borbu tu su R-73E dometa 30 kilometara, R-27 ET1 i ER1 dometa 130 km, R-77 dometa 90 km. Za dejstva na kopnene cilje avion koristi rakete H-29 TE, protivradarske rakete H-31 i H-59, pored klasičnih gravitacionih Su-35 može da nosi i TV vođene bombe KAB-500/1500 KR, satelitske navođene bombe KAB-500S-E i laserski vođene bombe KAB 500/1500LG, zatim nevođena raketna zrna.

Navodno cena jednog primerka ove letelice bez raketa košta 50 miliona dolara.

Inače ovaj avion je borbeno upotrebljen u Siriji i sad u Ukrajini.

Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR