Glas Javnosti

RUSI KOPAJU ROVOVE, PLAŽE NA KRIMU ZATVORENE: Pripremaju nove odbrambene položaje u iščekivanju ukrajinske ofanzive (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Plaže na Krimu navodno su zatvorene za kupače dok ruske snage kopaju rovove i pripremaju nove odbrambene položaje u iščekivanju velike ukrajinske protivofanzive.

Na nekim nepotvrđenim snimcima koji su se pojavili vide se rovovi na plažama. Navodno se radi o plažama na Krimu. Ako je to istina, čudno je zato što je poznato da Ukrajina nema razvijenu mornaricu pa se ne očekuje da Ukrajinci Krim napadnu s mora. Autentičnost snimka nije potvrđena iako on danima kruži društvenim mrežama.

Prema Telegram kanalu Informacijskog otpora, ukrajinske nevladine grupe koja radi na borbi protiv dezinformacija, lokalne su vlasti zatvorile plaže za kupanje širom Krima.

Na kanalu su objavili sliku koja prikazuje praznu plažu s nečim što izgleda kao odbrambena utvrda duž obale. Krimski vetar, ukrajinski informativni kanal, na Telegramu je objavio video prema kojem se čini kako se kopaju rovovi duž plaža na Krimu.

Satelitski snimci otkrili mnogo

Da se zaista nešto veliko događa na Krimu potvrđuju i snimke kompanije Maksar koje je objavio "Vašington post" 3. aprila.



Na njima se vidi da se širom Krima užurbano kopaju rovovi i grade odbrambena utvrđenja. Jedan satelitski snimak iz mesta Vitino na moru pokazuje sliku plaže 27. februara. Na plaži nema ničega. Ni dve nedelje kasnije, 12. marta, na satelitskom snimku se vidi da je plaža puna rovova, a uz samo more su pregrade.

Rusi su takođe iskopali rovove duž 25 kilometara obale na zapadnom Krimu, u blizini Vitina. Satelitski snimci od 31. marta pokazuju da je dovučena i artiljerija, primećuje VP. Postoje i raniji snimci koji potvrđuju postojanje odbrambenih fortifikacija na obalama Krima.

Krim su ruske snage ilegalno anektirale 2014. godine i od tada se ponašaju kao da je poluostrvo sastavni deo Rusije iako je reč o međunarodno priznatom delu Ukrajine.


Još od maja prošle godine, otprilike dva meseca nakon ruske invazije na Ukrajinu, na Krimu je proglašen žuti stepen uzbune. Poslednjih nedelja sve je više vesti o tome kako ruske snage širom poluostrva kopaju rovove u očekivanju velike ukrajinske protivofanzive.

Ukrajina: Oslobađanje Krima glavni cilj

Ukrajinci ne kriju da im je oslobađanje Krima cilj pa su visoki ukrajinski zvaničnici u više navrata otvoreno govorili o vojnim akcijama na poluostrvu koje tek treba da se dogode. Među ostalim, general-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, jesenas je najavio da će ukrajinski napad na Krim početi 2023. godine.

Rusi su te najave očito ozbiljno shvatili.

Grupa Informacijski otpor, pozivajući se na rezoluciju koju je usvojila uprava mesnog veća Štormovskog, rekla je da će biti zabranjeno kupanje u selima Štormove i Popivka na zapadu okruga Saki na Krimu.

- Ranije su na ovim plažama okupatori iskopali desetine kilometara rovova i postavili artiljeriju- navodi se u objavi.



Krim za Rusiju crvena linija

Prošlog leta Volodimir Zelenski rekao je kako je cilj Ukrajine oslobađanje Krima. Budanov je rekao da će rat biti gotov kad granice budu vraćene na one iz 1991. godine. To podrazumeva da je Krim deo Ukrajine, a tako ga vidi i međunarodna zajednica.

Uspješna ukrajinska protivofanziva krajem leta prošle godine na istoku zemlje prema mnogima je otvorila mogućnost da se nešto slično dogodi i s Krimom. Ali takva mogućnost budi i bojazan da bi Putin, baš kako je više puta kazao, u obrani Krima mogao koristiti sva raspoloživa sredstva. Tu je, jasno, najveći strah od nuklearnog oružja.

U međuvremenu Ukrajinci nastavljaju s planovima za oslobađanje Krima. Ali još nije poznato kolike su ukrajinske vojne sposobnosti za to.

Rusi zabrinuti

Oleksij Danilov, sekretar Ukrajinskog veća za nacionalnu bezbednost i odbranu, objavio je na Fejsbuku ono što je nazvao "12 koraka za deokupaciju Krima" . Popis uključuje prisiljavanje svih ruskih državljana koji su došli da žive na Krim nakon februara 2014. da ga napuste i demontiranje strateški vitalnog mosta u Kerčkom prolazu koji povezuje Rusiju s Krimom.

Tamila Taševa, glavna predstavnica Zelenskog za Krim, izjavila je da Rusi postaju zabrinuti i da neki od njih beže s poluostrva. Da su Rusi zaista zabrinuti dokazuje i činjenica da je vojna parada povodom godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, koja se trebala održati 9.5. na Krimu, otkazana zbog bezednosnih razloga.

Glas javnosti/Blic/Index/Njuzvik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR