Glas Javnosti

RUSI JAČI NEGO IKAD! Američki general: Snaga ruske vojske danas je veća nego na početku rata!

Svet
Autor: Glas javnosti

General Kristofer G. Kavoli, komandant američkih snaga u Evropi, upozorio je da ruska vojska i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju NATO savezu uprkos tome što je "naletela na velike probleme" tokom napada na Ukrajinu.

Govoreći na konferenciji Lenart Meri u Talinu, Estonija, u nedelju, Kavoli je pozvao zapadne posmatrače da ne prenagljuju sa zaključcima na osnovu ponovljenih neuspeha ruskih kopnenih snaga u Ukrajini.

"Navodna propast ruske vojske u Ukrajini je nešto što se mora pažljivo proučiti. Nije bilo ravnomerno. Veoma je lako videti i pomisliti da je ruska vojska kolabirala, ili da je u velikoj nevolji. Ali u stvari, bila je neujednačena“, rekao je Kavoli. Kopnene snage su u velikoj meri erodirane, naišle su na velike probleme. I izgubili su mnogo ljudi, izgubili su mnogo opreme.

S druge strane, oni su takođe eliminisali mnogo ljudi. I znate, ruska vojska, kopnena snaga, danas je veća nego što je bila na početku ovog sukoba. Dakle, i dalje postoji.



"Vazduhoplovstvo je izgubilo manje od 100 lovaca i bombardera. Preostalo im je oko 1.000. Mornarica nije izgubila skoro ništa, sajber nije izgubio ništa, svemir nije izgubio ništa. Tako da zaista, kada govorimo o ruskoj vojsci, moramo da proučavamo u svim domenima. I moramo biti spremni da se nosimo sa ruskom vojskom u budućnosti u svim domenima", dodao je on. Obim gubitaka ruskog osoblja u Ukrajini ostaje nejasan.

Kijev tvrdi da je „likvidirao“ skoro 200.000 ruskih vojnika od početka invazije u punom obimu 24. februara 2022. Procena uglavnom odgovara američkoj proceni od skoro 200.000 ruskih mrtvih i ranjenih u istom vremenskom periodu.

Dok je Kavoli govorio, pojavili su se izveštaji o nedavnim dostignućima Ukrajine oko razorenog grada Bahmuta u Donjecku, koji dolaze uoči očekivane ukrajinske prolećne kontraofanzive. Njuzvik je kontaktirao rusko Ministarstvo odbrane da zatraži komentar.


Evropski zvaničnici su ranije rekli da su elitne ruske jedinice, uključujući one koje su istorijski raspoređene duž granica NATO-a kao deo avangarde za hipotetičku invaziju pretrpele gubitke između 30 i 40 procenata. Neke takve jedinice se rekonstituišu uz pomoć ruskih "delimičnih mobilizacija“, ali će gubitak iskusnih mlađih oficira i profesionalnih trupa po ugovoru značiti da ove jedinice verovatno deluju sa smanjenom snagom i nižim ukupnim sposobnostima.

Zahtevi rata primorali su Moskvu da premesti trupe iz pograničnih regiona u Ukrajinu. Kavoli je rekao da je nejasno koliko bi moglo biti potrebno da se Rusija vrati na predratnu snagu, ali da relativno zdravlje vazdušnog i pomorskog naoružanja Kremlja znači da i dalje postoji opasnost od proširenog rata.


"Koliko će biti potrebno da se obnova izgradi? Pitanje je: Koliko će vremena trebati da se obnovi da bi se šta uradilo?“ rekao je general. "Oni su danas sposobni da ostvare ciljeve. Mislim da neće biti prekidača za svetlo koje se pali ili gasi sada. Moramo da znamo da moramo da budemo spremni. "Moraćemo da budemo spremni preko kontinuuma odavde ići napred da branimo naše nacije, a u slučaju alijanse da branimo teritoriju država saveza“, dodao je on.

Glas javnosti/M07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR