Glas Javnosti

Rusi će imati orbitalnu stanicu do 2032 godine

Svet
Autor: Glas javnosti

Međunarodna kosmička stanica (MKS) u aktuelnoj formi prestaće da postoji nakon 2030. godine, saopštio je direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je istakao da se punom parom radi na stvaranju Ruske orbitalne stanice (ROS).

Prema njegovim rečima, formiranje ROS neophodno je završiti do 2032. godine, a njena efikasnost značajno će premašivati efikasnost ruskog segmenta MKS.

Alžiru i Egiptu predloženo da učestvuju u izgradnji ROS

Direktor je istakao da je kosmičkim agencijama Alžira i Egipta predložio da učestvuju u stvaranju Ruske orbitalne stanice, uključujući izgradnju nacionalnih modula.

Borisov je naglasio da su sa afričkim zemaljama takođe bila razmatrana pitanja stvaranja višesatelitskih orbitalnih konstelacija i usluga lansiranja.

On je takođe kazao da zemlje Azije i Afrike, uključujući Kinu i Indiju, ispoljavaju veoma ozbiljno interesovanje za ruske plazma motore.

Borisov je 25. juna izjavio da će „Roskosmos“ sa afričkim zemljama zaključiti sporazum o saradnji u punom obimu, koji će biti potpisan u julu na forumu „Rusija-Afrika“.

Putin predložio razmatranje niskoorbitalne satelitske konstelacije

Ruski predsednik Vladimir Putin je, sa svoje strane, na sastanku sa Borisovom predložio da se razmotri razvoj niskoorbitalne satelitske konstelacije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR