Glas Javnosti

ONI SU PRETNJA BROJ 1, ALI... Pentagon o vojnoj moći i koja zemlja može da nadmaši Ruse i Amere

Svet
Autor: Glas javnosti

Zamenik predsednika Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD general Džon Hajten kaže da je Kina sposobna da pretekne Rusiju i Ameriku po vojnoj moći u narednim godinama.

„Rusija je i dalje najdirektnija pretnja iz razloga što ima manje-više 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava, koje su uperene protiv nas. A Kina ima oko 20 odsto tog nuklearnog potencijala“, odgovorio je američki general.

SAD bi, kako tvrdi Hajten trebalo da budu zabrinute zbog Rusije, ali je Kina ogromna pretnja.

„Međutim, 'pretnja koja napreduje' je dobar izraz za Kinu, jer je tempo kojim se Peking kreće u sferi vojnog razvoja jednostavno zapanjujući. Na osnovu puta na kojem je Narodnooslobodilačka armija Kine, može se izvući zaključak da će oni nadmašiti i Rusiju i Ameriku, a to će se dogoditi ako ne učinimo nešto da promenimo tu situaciju“, istakao je.

General je takođe istakao da SAD posle dugih operacija u Avganistanu i Iraku, uopšte ne teže novim vojnim sukobima.

„Nadam se da svi znaju da ne želimo rat sa Iranom. Ne želimo rat sa Kinom. Ne želimo rat sa Rusijom. Ne želimo rat sa Severnom Korejom. Ne želimo uopšte rat. Zapravo smo umorni od rata. Ne želimo ponovo da se borimo. Voleli bismo da diplomatija funkcioniše", kaže Hajten, ali upozorava da će Vašington zadržati pravo da napadne ako to bude bilo potrebno za samoodbranu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR