Glas Javnosti

ROBERT KENEDI OSUDIO ODLUKU VRHOVNOG SUDA ZA TRAMPA: "Američkom narodu se oduzima pravo da bira"

Svet
Autor: Glas javnosti

Nezavisni kandidat za predsednika SAD, Robert Kenedi Mlađi, poručio je danas da svaki Amerikanac treba da bude uznemiren odlukom Vrhovnog suda Kolorada da diskvalifikuje Donalda Trampa sa predsedničkih izbora u toj američkoj saveznoj državi, ističući da je time oduzeto pravo američkom narodu da bira.

- Sud mu je oduzeo pravo, a da nije osuđen za krivično delo. Kada se bilo kom kandidatu oduzme pravo da se kandiduje, američkom narodu se oduzima pravo da bira - napisao je Kenedi na društvenoj mreži X.


On se nada da će Vrhovni sud Kolorada "brzo poništiti ovu odluku".

- To u najmanju ruku doprinosi percepciji da elite biraju predsednika, manipulisanjem pravnim sistemom i drugim intervencijama - istakao je Kenedi.


On je naveo da, ukoliko Tramp bude ostao bez funkcije sudskom odlukom, a ne porazom na poštenim izborima, njegove pristalice nikada neće prihvatiti rezultat.


- Postaće nemoguće upravljati ovom zemljom. Vreme je da se veruje biračima. Na narodu je da odluči ko je najbolji kandidat. Ne na sudovima, već na ljudima. To je demokratija - zaključio je Kenedi.


Vrhovni sud Kolorada proglasio je ranije danas bivšeg predsednika Donalda Trampa nepodobnim za Belu kuću i presudio da u toj saveznoj američkoj državi on ne može da bude na glasačkom listiću na izborima naredne godine zbog, kako se navodi, uloge u napadu njegovih pristalica na američki Kongres, 6. januara 2021. godine.

Tramp je prvi predsednički kandidat u američkoj istoriji koji je proglašen nepodobnim za položaj predsednika, prema retko korišćenoj odredbi 14. amandmana američkog Ustava, kojom se zabranjuje zvaničnicima koji su učestvovali u "pobuni" da obavljaju javnu funkciju.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR