Glas Javnosti

Ustavni sud Slovačke postavio prioritete: ŽIVOTNA SREDINA VAŽNIJA OD ZARADE INVESTITORA

Svet
Autor: Glas Javnosti

Nakon što su se investitori žalili na odluku Okružnog suda koji je zabranio izgradnju male hidroelektrane, Ustavni sud potvrdio ovu odluku bez prava na žalbu. Zaštita životne sredine je bitnija i ima prednost u odnosu na interese investitora.

Svetski fond za prirodu (WWF) ocenjuje ovu odluku kao prekretnicu u pravosudnoj praksi, koja bi mogla da ima dugoročne posledice u odnosu prema zaštiti životne sredine.

Sudije i sudovi bi trebali da se ugledaju na ovaj primer i stave na taj način zaštitu prirode iznad privatnih ekonomskih interesa.

Da bi čovek opstao na planeti, neophodno je da se promene prioriteti celog društva.

Na Balkanu se i dalje nastavlja gradnja malih hidroelektrana, ali u isto vreme i borba građana protiv ovakvih investicija.

Sve više opština zabranjuje izgradnju MHE.

Kako je došlo do zabrane

U Slovačkoj, na reci Hron je izgrađeno 20 MHE, a planirana je gradnja još toliko.

Ekološke organizacije Udruženje Slatinka, Rieka, Hereditas HH i Slovačko udruženje ribolovaca, uz podršku WWF-Slovačka, žalile su se na odluku institucija.

Prvo je Okružni sud zabranio izgradnju MHE, na koju su se investitor i gradske vlasti žalile.

Potom je Vrhovni sud doneo konačnu odluku na koju ne postoji pravo žalbe.

Nova MHE bi bila još jedna prepreka ribljim migracijama na reci Hron, koje su već otežane postojećim malim hidroelektranama- rekla je Miroslava Plasman, izvršni direktor WWF- Slovačka.

Ona smatra da lokalne vlasti nisu posvetile dovoljno pažnje javnom interesu zaštite životne sredine.

Ocena je da je Ustavni sud ovom presudom ukazao da institucije u čijoj je nadležnosti gradnja, moraju ozbiljno da shvate svoju ulogu u zaštiti životne sredine.

Zapanjujuć je podatak da se globalna populacija migratornih slatkovodnih riba od 1970. do 2016. smanjila 76%, a u Evropi čak 93%.

(Glas javnosti/Nova Ekonomija)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR