Glas Javnosti

REPATRIJACIJA NA DELU: Muzeji SAD vratili Nigeriji skulpture i predmete od bronze ukradene u 19. veku

Svet
Autor: Glas javnosti

Bronzana skulptura zapadnoafričkog kralja koja je više od 70 godina bila u kolekciji muzeja na Roud Ajlendu, u SAD, jedna je od dragocenih predmeta koji su vraćeni Vladi Nigerije. Ukupno ih je 31.

Kolekcija „Beninska bronza“, u kojoj je i skulptura nazvana „Glava kralja (‘Obe’)“, iz Muzeja Fakuleteta za dizajn Roud Ajlenda (RISD) je na svečansti u Vašingtonu predata Nigerijskoj državnoj zbirci, piše N1.

Među tim delimaa koja su Britanci ukrali krajem 19. veka, Smitsonijan institut je za 29 povratak izglasao u junu, a jedan predmet je i iz Nacionalne galerije umetnosti.


Repatrijacija je deo svetskog pokreta ustanova kulture za vraćanje predmeta ukradenih tokom kolonijalnih ratova. U avgustu je Horniman Museum and Gardens u Londonu saopštio da će nigerijskoj vladi dati kolekciju od 72 „Beninske bronze“.

Godine 1897. „Glava Obe“ je ukradena iz Kraljevske palate Oba Ovonranvmen, rekla je privremena direktorka Muzeja RISD-a Sara Ganc Blajt u saopštenju. „Muzej RISD je sarađivao sa Nigerijskom nacionalnom komisijom za muzeje i spomenike na repatrijaciji ove skulpture narodu Nigerije gde joj je i mesto“, rekla je ona.

Abba Isa Tijani, generalni direktor Nigerijske Nacionalne komisije za muzeje i spomenike, nada se da će današnji transfer biti inspiracija za više muzeja da afričke predmete vrate vlasnicima – afričkim narodima.

„Beninske bronze“ su ukradene 1897. godine kada su britanske snage opljačkale Kraljevstvo Benin koje je sada u Nigeriji.

Skulptura muzeja RISD, za koji se veruje da datira iz 1700-ih, bio je poklon Lusi Truman Oldrič 1939. godine. Nabavljen je u prodaji predmeta iz Kraljevine Benin iz galerije Knedler u Njujorku 1935. godine, navodi se u saopštenju muzeja.


Francuski carinski pečat na unutrašnjosti sugeriše da je bio u francuskoj kolekciji. I iako Muzej RISD-a nije uspeo da uđe u raniji trag te skulpture, gotovo je sigurno da je to jedan od opljačkanih predmeta, kažu u muzeju.

Bronzana glava predstavlja „Oba“ – kralja naroda Edo u Beninu, u Zapadnoj Africi. Te skulpture je naručio dolazeći kralj u čast prethodnika, a bile su postavljene na oltare predaka u kraljevskoj palati, saopštio je muzej.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR