Glas Javnosti
posta

REKORDER U BORBI SA KORONOM: Bio POZITIVAN 42 puta, a ovo mu se desilo nakon dugotrajne INFEKCIJE!

Svet
Autor: Glas javnosti

Dejv Smit iz Bristola inficirao se korona virusom na početku prvog talasa prošle godine. Redovno su ga testirali. Ukupno 42 puta je test bio pozitivan, a nesrećni čovek je više puta bio hospitalizovan i u kritičnom stanju.

Dejv je prošao pravu muku tokom borbe sa korona virusom. Ovaj Britanac 10 meseci je bio bolestan i za to vreme je 42 puta bio pozitivnan na prisustvo virusa, a čak sedam puta je morao da bude hospitalizovan, od čega je pet puta bio u kritičnom stanju. To ga čini neslavnim apsolutnim rekorderom po dužini infekcije korona virusom, prenosi Guardian.

Kao i hiljade Britanaca, Dejv Smit se inficirao korona virusom na početku prvog talasa 2020. Međutim, iako je većina zaraženih, uključujući i one koji su patili od posledica "produženog kovida", eleminisala virus iz tela posl nekoliko nedelja, Smit se suočio sa infekcijom koja je bila uporna i trajala 290 dana, i li skoro 10 meseci. To je najduža zabeležena infekcija novim korona virusom do sada.

Smita su tokom ovog perioda redovno testirali i 42 puta je PCR test bio pozitivan. Stanje mu je čas bilo bolje, čas lošije, ali čak 7 puta je morao da bude primljen u bolnicu. Od toga je pet puta bio toliko loše da je njegova žena počela da priprema sahranu - samo da bi joj onda javili iz bolnice da se izvukao.

Smit kaže da je tih pet puta zaista bio u kritičnom stanju.

- Verujte, kad mi je bilo loše - zaista mi je bilo loše. Bio sam na ivici smrti pet puta - rekao je on za tamošnje medije.

Smit, inače instruktor vožnje u penziji, na kraju je izlečen koktelom antitela koja je primio i bivši presednik SAD Donald Tramp. Taj koktel, razvijen od strane Regenerona, sadrži dva antitela koja ciljaju protein u šiljku korna virusa preko koga se korona kači na ćelijski zid ljudskih ćelija i onda ih inficira.

Taj tretman nije zvanično priznat u Britaniji ali lekari su rešili da mu daju ovaj kotel pošto više nisu imali opcija da mu pomognu. Takođe, lekari su strahovali od toga da bi se unutar Smita mogla stvoriti nova varijanta korona virusa - dugotrajna infekcija, naime utiče na mutacije virusa, što su potvrdili neki raniji slučajevi.

Ed Moran, konsultant za zarazne bolesti iz Bristola, rekao je da ovakvih slučlaja nema mnogo, možda tek poneki. Neki od njih umiru u jednom trenutku dok se kod nekih "bolest smiruje i vraća."

- Kod nekih od ovih pacijenata, virus mutira na način koji vidimo u novim varijatnama. Iz tog razloga, ne smemo ih zanemariti i moramo im pružiti odgovarajuću terapiju - rečeno je.

Većina ljudi koji imaju uporne infekcije pre toga su prošli kroz hemoterapiju ili imaju neki genetski defekt koji sprečava njihovo telo da stvara antitela u dovoljnoj količini.

Smit je 2019. prošao kroz hemoterapiju zbog dijagnostifikovane leukemije. On je proglašen zdravim, samo da bi se razboleo u martu 2020.

Iz tog razloga, doktori veruju da je prethodno oslabljen imunitet bio uzrok ovako dugotrajne infekcije.

Pošto je primio koktel antitela, Smit je posle 45 dana konačno dobio negativan rezultat na testu.

On i njegova supruga su to proslavili otvaranjem boce šampanjca.

- Za tih deset meseci nisam mogao gotovo ništa. Pravi doživljaj mi je bio kad sami skuvao šolju čaja supruzi. Ona je mesecima radila sve za mene, sad konačno mogu ja da učinim nešto za nju. Neke posledice su mu ostale. Ne osećam i dalje miris a pluća su mi u jako lošem stanju posle boravka na kiseoniku - kaže Smit.

Ipak on se trudi da bude optimističan. Krenuo je da uči svoju unuku da vozi i uči kako da iskoristi svaki dan.

- Nikad neću biti 100 postozdrav kao ranije, ali ne marim. Svaki dan koji dobijete je bonus. Znate, kada morate da ležite na zemlji, treba da gledate uvis, prema zvezdama - rekao je on.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR