Glas Javnosti

Rekordan rast cena hrane u Velikoj Britaniji u decembru

Svet
Autor: Glas javnosti

Cene hrane u Velikoj Britaniji porasle su rekordnom brzinom u decembru, dostigavši stopu inflacije od 13,3 odsto, u odnosu na 12,4 procenta u novembru, prema najnovijim podacima Britanskog maloprodajnog konzorcijuma.

Ovo je iznad tromesečne prosečne stope od 12,5 odsto, što je najveća zabeležena stopa inflacije u kategoriji hrane, prenosi Anadolu Agency.

- Bio je to izazovan Božić za mnoga domaćinstva širom Velike Britanije. Ne samo da je hladnoća naterala ljude da troše više na račune za energiju, već su i cene mnogih osnovnih namirnica takođe porasle. Rat u Ukrajini povećao je troškove za stočnu hranu, đubriva i energiju“, navela je u saopštenju Helen Dikinson (Helen Dickinson), izvršna direktorka konzorcijuma.

Ona je rekla da će 2023. godina biti još jedna „teška godina“ za potrošače i preduzeća jer inflacija ne pokazuje „neposredne znake opadanja“.

Majk Vatkins (Mike Watkins), šef NielsenIK, takođe je rekao da će potražnja potrošača verovatno biti slaba u prvom kvartalu zbog uticaja rasta cena energije i za mnoge zbog toga što počinju da stižu računi za božićnu potrošnju prenosi biznis.rs.

- Dakle, povećanje inflacije hrane će dodatno pritisnuti kućne budžete i malo je verovatno da će u bliskoj budućnosti doći do poboljšanja razmišljanja potrošača o ličnim finansijama“, rekao je on.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR