Glas Javnosti

REKONSTRUKCIJA I DALJE U TOKU: Notr Dam otvara vrata krajem 2024. godine

Svet
Autor: Glas javnosti

Iako je francuska vlada nastojala da voljenu parisku bogomolju, katedralu Notr Dam otvori za javnost i posete pre letnjih Olimpijskih igara, koje će se u Parizu održati 2024, to se neće desiti. Kako je početkom ovog meseca najavljeno zvanično, a što prenosi Artnews, obimna obnova zdanja nakon razornog požara koji ga je zahvatio u proleće 2019. godine, biće završena krajem 2024. godine. Oni koji u

Sam proces rekonstrukcije, u koji je uloženo oko 865 mil USD, omela je pandemija virusa korona, ali su je usporili i arheološki nalazi otkriveni u temeljima crkve, kao i kontroverzni plan za redizajn unutrašnjosti.
Prema najnovijim vestima koje prenose agencije, arheolozi i konzervatori koji rade unutar crkve na obnovi zidova, otkrili su da su tokom izgradnje sredinom 12. veka kao pojačanja korišćeni gvozdeni elementi. Ovo neočekivano saznanje uticalo je na dosadašnje uvide u to kako je crkva podignuta i gde su se sve nalazili gvozdeni dodaci skriveni iza dekoracija, a što ne bi nikad ni bilo otkriveno da se požar nije desio. Maksim Leritije, arheolog u Nacionalnom centru za naučna istraživanja, rekao je da je gvožđe korišćeno i u drugim francuskim srednjovekovnim katedralama – u Šartru, Remsu, Buveu – ali su sve one sagrađene nakon podizanja Notr Dama, a što je indikacija da je izgradnja pariske katedrale zapravo trasirala put korišćenja gvozdenih elemenata u konstrukciji. Pre ovog nalaza, tokom 2022. saopšteno je i da su u temeljima pronađena dva sarkofaga u spletu vodovodnih cevi iz postnapoleonovog doba – u jednom su identifikovani ostaci Antoana de la Pora, crkvenog velikodostojnika koji je preminuo 1710, dok se za ostatke u drugom još ne zna kome pripadaju, ali se zna, kako piše Gardijan, da potiču iz 14. veka, prenosi portal Ekapija.

Kako mediji podsećaju, ceo projekat obnove poveren je arhitekti Filipu Vilnevu, a preovladala je ideja da se cela katedrala restauriše u identičnoj formi, koju je imala pre nego što ju je vatra značajno oštetila, uključujući i njen prepoznatljiv toranj koji se urušio. On će biti ponovo podignut po zamisli arhitekte Eužena Viole le Dika, a nakon što je Emanuel Makron, francuski predsednik, odlučio da se odustane od inače, pokazalo se, nepopularnih planova da se devetnaestovekovno rešenje zameni savremenom arhitektonskom intervencijom. Naum za unutrašnju dekoraciju je i pored negodovanja u javnosti odobren i to na osnovu odluke francuske Nacionalne komisije za baštinu i arhitekturu i, prema predlogu koji je usvojen unutar ove velelepne crkve, mogla bi da se nađu i umetnička dela iz 20. i 21. veka uporedo sa radovima starih majstora iz kolekcije koja se u Notr Damu čuva, dok će mobilijar biti razmešten tako da se dobije više prostora za posetioce.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR