Glas Javnosti

RAZORNI ŠUMSKI POŽARI UNIŠTILI 700.000 hektara zemljišta u EU

Svet
Autor: Glas javnosti

U šumskim požarima u Evropskoj uniji je do sada ove godine uništeno rekordnih 700.000 hektara zemljišta, što je najveća površina od kada se počelo sa beleženjem, saopštila je danas Evropska komisija.

“Suočavamo se sa veoma teškim letom u Evropi, a ove godine je izgorelo preko 700.000 zemljišta, što je najviše u ovo doba godine od 2006”, rekao je evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Janez Lenarčič, prenosi Euronjuz.

“Do sada je pet zemalja devet puta aktiviralo Mehanizam civilne zaštite Evropske unije, a zemlje članice su pokazale nezapamćen nivo solidarnosti”, dodao je on.

“Nastavićemo neprekidno da pratimo situaciju kroz naš koordinacioni centar za odgovor na vanredne situacije u Briselu i da mobilizujemo svu neophodnu pomoć”, naglasio je Lenarčič.

“Situacija u pogledu suše i ekstremno visokih temperatura je ove godine pogodila čitavu Evropu i stanje je zabrinjavajuće u celom regionu, a sada smo tek na sredini sezone požara”, rekao je ranije za AFP koordinator Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima (EFFIS) Hesus San-Migel.

Prema njegovim rečima, od 2010. je počeo zabrinjavajući trend širenja požara u centralnoj i severnoj Evropi, u zemljama u kojima ih inače nije bilo, kao što su Rumunija, Austrija i Nemačka. Najgore pogođena požarima ove godine je Španija, a slede Rumunija i Portugal.

Osim toga, širom Evrope suša pretvara nekada moćne reke u isušena korita ili uzane potočiće, što bi moglo da ima dramatične posledice po industriju, brodski transport i proizvodnju hrane i energije u vreme dok vlada nestašica zaliha a cene su u porastu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Na pojedinim mestima Loara, čija se voda koristi za rashlađivanje nuklearnih postrojenja za proizvodnju energije u Francuskoj, sada može da se pređe peške, Rajna postaje neprohodna za brodove što onemogućava prevoz robe kroz Nemačku, a reka Po ima drastično niži vodostaj što je pogubno po useve u Italiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR