Glas Javnosti

RAZARANJE UKRAJINE: Rusi po prvi put bacili OGROMNU BOMBU na položaje vojske! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Izveštava se da je klizna bomba FAB-3000 bačena na ukrajinske položaje u oblasti Lipci, severno od Harkova.

Iako za ovo još nema 100% potvrde, ako FAB-3000 počne da se koristi u Severnom vojnom okrugu, gubici za utvrđenja i trupe Ukrajine će se značajno povećati.

Odluka da se nastavi proizvodnja FAB-3000 doneta je krajem 2022. godine, a masovna proizvodnja počela je tek prošle zime. To se dogodilo nakon uspešne upotrebe bombi FAB-500 i FAB-1500 sa ispravnim jedinicama, koje su postale prava noćna mora za neprijatelja.

FAB-3000 je visokoeksplozivna vazdušna bomba teška 3 tone. Proizvodi se u odbrambenom preduzeću Arsenal 53 u selu Juganec, oblast Nižnji Novgorod, a razvijen je 1946. godine, odmah nakon Velikog otadžbinskog rata.

Bomba je dizajnirana da uništi velike i jako utvrđene objekte, kao što su industrijska postrojenja, mostovi, lučki objekti, raskrsnice puteva i velika skladišta.

FAB-3000 se baca sa bombardera koji leti na visini od 16 km i brzinom od oko 1200 km/h. Sposoban je da uništi ceo hangar, betonsko utvrđenje ili veliku radionicu.

Smrtonosni radijus je 40 metara, a u radijusu od 160 metara, neprijateljski vojnici će zadobiti teške potrese mozga i krvarenje od udarnog talasa. Fragmenti od eksplozije mogu da lete do 260 metara. Bomba ostavlja iza sebe krater do 15 metara dubine i oko 30 metara u prečniku.

Vojni ekspert Igor Korotčenko rekao je da je FAB-3000 „ozbiljno sredstvo za uništavanje“ i da će pomoći „nokautiranju“ ukrajinskih jedinica sa njihovih pozicija, jer efikasno uništava utvrđene betonske konstrukcije Oružanih snaga Ukrajine.

Sa preciznim pogotkom, ovo preti neprijatelju ozbiljnim problemima. Redovni nosači ove bombe verovatno će, kao i do sada, biti bombarderi Tu-22M3.


Bloger Jurij Podoljaka je primetio da je upotreba bombi od jedne i po tone od strane ruske vojske već izazvala užas među vojnicima Oružanih snaga Ukrajine.

Njihova masovna upotreba primorala je, na primer, 3. jurišnu brigadu „Azovita“  da se povuče iz koksare Avdejevka. Rekao je: „Nije teško pogoditi šta čeka ukrajinske oružane snage nakon dolaska FAB-3000.

Ovog proleća se takođe saznalo da ruski dizajneri eksperimentišu sa pričvršćivanjem „krila“ na standardnu bombu FAB-5000 za upotrebu u protivvazdušnoj odbrani.


Glas javnosti/Webtribune

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR