Glas Javnosti

RAT OKO VODE: Razmena vatre između talibana i iranskih snaga na avganistanskoj granici

Svet
Autor: Glas javnosti

Snage Avganistana i Irana razmenile su jaku pešadinsku i minobacačku vatru na granici, naglo zaoštravajući njihov spor oko prava na vodu. Iranska državna novinska agencija IRNA je javila da su snage Avganistana jutros otvorile vatru na granici iranskih pretežno sunitskih provincija Sistan i Belučestan i avganistanske provincije Nimroz.

IRNA je saopštila da je Iran naneo snagama Avganistana „teške gubitke i veliku štetu“, dok mediji u Avganistanu nisu izvestili o borbi.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi je nedavno upozorio talibane da ne krše iranska prava na vodu reke Helmand koja teče kroz obe zemlje.


Video objavljen poslednjih dana na internetu navodno pokazuje sukob iranskih snaga i talibana, dok iranski građevinski radnici pokušavaju da ojačaju granicu između dve zemlje.

Danas se vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Avganistana Amir Kan Mutaki sastao s iranskim izaslanikom u Avganistanu da bi razgovarao o pravima na vodu iz reke Helmand, ali nema vesti o rezultatu sastanka.

Suša je u Iranu problem već 30 godina, ali se pogoršala tokom protekle decenije, prema Organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu. Iranska meteorološka organizacija kaže da je 97 odsto te zemlje sada u manjoj ili većoj meri pogođeno sušom, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR