Glas Javnosti

RAT NA SVIM FRONTOVIMA: Evropska unija FORMIRA POSEBAN TIM, među SPECIJALCIMA I HRVATI!

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska unija skupiće tim stručnjaka za sajber bezbednost kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv sajber napada iz Rusije.

Kako piše Politiko, članovi tima biće iz šest evropskih zemalja - Hrvatske, Estonije, Litvanije, Holandije, Poljske i Rumunije.

Šest država članica donelo je odluku o aktiviranju tima, rekao je Margiris Abukevičius, zamenik ministra u Ministarstvu nacionalne obrane u Litvaniji.

Ukrajinske službe za sajber bezbednost u ponedeljak su upozorile na povećane pretnje sajber napadima Rusije, u jeku tenzija na istoku zemlje.

Abukevičius je rekao da će evropski zvaničnici sa Ukrajinom razraditi detalje o tome koliko će i kojih stručnjaka posvetiti određenoj operaciji.

Slanje tima u Ukrajinu "je opcija koju razmatramo", rekao je Abukevičius i dodao da će to zavisiti od podrške koju Ukrajina zatraži.

Ukrajinska vlada je 18. februara je u pismu čelnicima EU zatražila pomoć EU u borbi protiv sajber napada. Poslednjih godina zemlja je bila meta niza ovakvih napada za koje mnogi tvrde da su rezultat ruskih bezbednosnih službi.

Šef evropske diplomatije Josep Borelj je već sredinom januara sugerisao da bi EU mogla da ponudi podršku Kijevu u vidu sajber bezbednosti.

Unija je već uložila milione u programe koji podržavaju sajber bezbednost i i digitalnu infrastrukturu Ukrajine. Ukrajina se smatra prvom linijom borbe u globalnom sajber sukobu i poligonom za obaveštajne službe.

Sredinom januara izvršen je veliki hakerski napad na veb stranice više ukrajinskih ministarstava. Srušene su stranice Ministarstva odbrane, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva energetike i Ministarstva spoljnih poslova. Hakovana je i stranica državne službe za hitne slučajeve.

"Ukrajinci! Sve informacije o vama postaće javne. Strahujte i očekujte najgore", pisalo je u poruci iznad koje je bila prežvrljana ukrajinska zastava.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR