Glas Javnosti

Raskolnici napadaju hramove UPC: Provokacije se nastavljaju u Kamjanjec-Podiljskom! Pokušao da otme manastir pa preminuo

Svet
Autor: Glas javnosti

Pristalice raskolničke PCU okupile su se ispred hrama Aleksandra Nevskog i zatražile da on bude oduzet od kanonske UPC

Jedan od onih koji su pokušali da zauzmu hram Ukrajinske pravoslavne crkve u Lipovecu, u Kijevskoj oblasti, umro je prilikom napada, izvestio je Savez pravoslavnih novinara.

Na svom Telegram kanalu, savez je naveo da je u ovom mestu bio organizovan napad na hram, a da je jednom čoveku pozlilo kada je pokušao da napadne sveštenika, nakon čega je preminuo. O ovom slučaju se do sada nije oglasila policija, a više detalja nije poznato.

Savez je ranije preneo da je oko 200 protivnika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve došlo je ispred hrama Aleksandra Nevskog u Kamjanjec-Podiljsku. Oni su na svom Telegram kanalu objavili i snimke sa lica mesta.




Okupljeni su tražili da hram i parohija budu predati "Pravoslavnoj crkvi Ukrajine", raskolničkoj crkvi koju ne priznaje većina pomesnih pravoslavnih crkava.

Sve se dešavalo u vreme dok su se vernici UPC molili u hramu, navodi se u izveštaju i dodaje da je vernika kanonske crkve bilo toliko da nisu mogli svi da uđu u hram.

Ispred crkve bila je i policija. Dodaje se i da je bilo provokatora koji su želeli da uništavaju crkvenu imovinu.

Gradsko veće Kamjanjec-Podiljskog nedavno je oduzelo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi 20 parcela, podseća Savez pravoslavnih novinara.

Glas javnosti/RT Balkan

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR