Glas Javnosti

Radnici u Austriji sve nezadovoljniji

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrija je ovih dana postala zemlja štrajkova, pošto je sve više privrednih grana u kojima zaposleni obustavljaju rad zbog nezadovoljstva tokom pregovora o novom kolektivnom sporazumu, odnosno povećanju plata, jer je zemlja suočena sa rekordnom inflacijom.

Tako su juče železničari štrajkovali tražeći veće povećanje plate od onog koji nude poslodavci. Štrajk najavljuju zaposleni u trgovini, pa bi ovog vikenda mnoge radnje, a tako i veliki lanci, mogli ostati zatvoreni i to u periodu kada Austrijanci, tradicionalno počinju pripreme za kupovinu božićnih poklona. I zaposleni u telekomunikacionom operateru A1 najavljuju štrajk upozorenja.


Glavni pregovarač poslodavaca u železničkom sektoru Tomas Šajber je  i pored ponude povećanja plata od 8,44 odsto, što je u odnosu na mnoge druge privredne grane dobra ponuda, pozvao na štrajk upozorenja zbog kojeg su stali svi vozovi. Na drugoj strani šef sindikata Roman Hebenštrajt rekao je  da železničari traže 400 evra mesečno više, a poslodavci nude svega 208 evra.


Do sada su zaposleni u metalskoj industriji izborili povećanje plate od 7,44 odsto, u javnoj službi za 7,32 procenata, u socijalnim ustanovama za 8 odsto, i u keramičkoj industriji 7,34 procenata. U trgovini poslodavci nude povećanje od 5 odsto uz 3 procenata plate kao jednokratnu isplatu. Zaposlenima u pivarama poslodavci nude povećanje od 6,5 odsto, a i IZ sektoru 5,65 odsto. U sektoru higijene poslodavci nude povećanje od 7,3 odsto. Poslodavci kritikuju da se Austrija sve više udaljava od socijalnog partnerstva koje je do sada vladalo, a na kojem su se zasnivali odnosi poslodavaca i sindikata, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR