Glas Javnosti

RADIOAKTIVNA PRAŠINA PRISUTNA I U EVROPI: Iz Sahare stigla u EVROPU i izazvala skok ZAGAĐENJA VAZDUHA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Naučnici iz Udruženja za kontrolu radioaktivnosti su potvrdili da je radioaktivna prašina iz Sahare pomoću vetra stigla do Francuske, što je izazvalo skok zagađenja u delovima južne Evrope.

Nakon uzimanja uzorka, Udruženje za kontrolu radioaktivnosti je potvrdilo da je prašina radioaktivna, kao i to da je prisutna u Francuskoj od februara meseca.

Iako se trenutni nivoi zračenja ne smatraju opasnim, mediji su ukazali na ironiju cele situacije - još 60-ih godina Francuska je izvela nekoliko nuklearnih testova u Alžiru, tadašnjoj francuskoj koloniji, što je dovelo do kontaminacije Sahare zračenjem, prenosi Sputnjik internešenal.

Između 1945. i 1980. godine, Sjedinjene Države, Sovjetski Savez, Velika Britanija, Francuska i Kina izvele su 520 atmosferskih nuklearnih testova dostigavši nivo stratosfere i raspršujući velike količine radioaktivnih proizvoda po površini sveta, uglavnom na severnoj hemisferi. Na samom početku šezdesetih godina Francuska je izvršila atmosferska nuklearna ispitivanja u Alžirskoj Sahari izlažući sopstvene vojnike zračenju, kao i nomadsku populaciju u regionu. Od ovog prvog testa u Sahari 1960. do poslednjeg eksperimenta 1996. u Francuskoj Polineziji, Francuska je izvršila 210 nuklearnih eksplozija.

Foto: PixabayZašto danas - 60 godina kasnije - govorimo o tim nuklearnim testovima u Sahari?

6. februara veliki deo Francuske bio je predmet meteorološkog fenomena donoseći vetrove natovarene peskom i sitnim česticama iz Sahare. Ilustracije radi, u masivu Jura nebo je ostalo narandžasto ceo dan i ove atmosferske čestice su se odložile na zemlju. Beli sneg je ujutru bio narandžaste boje, prenosi ACRO.

Meteorolozi su objasnili da je priliv prašine izazvala velika oluja u Maroku koja je zahvatila severoistočni deo zemlje brzinom od oko 100 kilometara na sat.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR