Glas Javnosti

Rad u poznim godinama: Nemačka na prekretnici penzionog sistema

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka već beleži rekordan broj slobodnih radnih mesta, dok istovremeno ima zabeležen najniži procenat mladih ljudi

U Nemačkoj se beleži rast broja starijih radnika koji se odlučuju za nastavak rada umesto odlaska u penziju, pokrećući debate o mogućem povećanju starosne granice za penzionisanje do 70 godina. Ova promena se razmatra kao odgovor na starenje populacije, dramatičan nedostatak radne snage i pritisak na penzioni fond.
Nemačka već beleži rekordan broj slobodnih radnih mesta, dok istovremeno ima zabeležen najniži procenat mladih ljudi, postavljajući pitanje održivosti trenutnog penzionog sistema zasnovanog na modelu "plati-pa-idi", gde radnici finansiraju penzije trenutno penzionisanih osoba.
Debata o povećanju starosne granice za penziju nailazi na različite reakcije, uključujući i snažno protivljenje sindikata i levičarskih grupa. Trenutno, Nemačka postepeno povećava starosnu granicu za penzionisanje sa 65 na 67 godina za one rođene posle 1967. godine.


Studija Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja (NBER) otkrila je da nemačke žene starije od 50 godina, koje su u proseku finansijski manje sigurne od muškaraca, imaju veću verovatnoću da će poboljšati svoju platu i odložiti penzionisanje kada poslodavci nude obuke usmerene na starije radnike.
Ovo posebno pomaže ženama sa nižim platama, koje su možda prekidale svoje radne karijere da bi podizale porodice, čime su im potencijalni dobitci od ciljane obuke često mnogo veći nego kod muškaraca.

U poslednjoj deceniji, udeo radnika starosti od 55 do 66 godina u Nemačkoj porastao je za deset procenata, dostižući ukupno 72%, što je znatno iznad proseka EU od 60%. Ovaj trend pripisuje se promenama u vladinim politikama, povećanoj svesti o prednostima starijih radnika, kao i promenama u stavovima društva prema starenju i radu.

 
Nemačka vlada je uvela niz mera kako bi olakšala rad za starije radnike, uključujući smanjenje radnih sati i opciju postepenog prelaska u penziju. Takođe, društvo postaje prijemčivije za starije radnike, dok istovremeno kompanije sve više prepoznaju koristi iskusnijih radnika.

Na osnovu ovih izvora, možemo zaključiti da se Nemačka suočava sa demografskim promenama koje zahtevaju prilagođavanje kako penzionog sistema, tako i radne snage.
Povećanje učešća starijih radnika na tržištu rada predstavlja važan korak u odgovoru na ove izazove, dok se istovremeno razmatraju dugoročna rešenja kao što je povećanje starosne granice za penziju i promovisanje imigracije kako bi se nadoknadio nedostatak radne snage.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR