Glas Javnosti

PUTIN SA PREMIJERIMA EVROAZIJSKE UNIJE: Pred nama su veliki zadaci

Svet
Autor: Glas javnosti

Putin je istakao da je potrebno dalje razvijati trgovinsku saradnju i energičnije razvijati industrijsku proizvodnju i industrijsku saradnju između zemalja EAEU i ZND-a.

Vlade država EAEU imaju veliki broj zadataka koje treba da reše, a koji se tiču industrijske saradnje, finansija i ekonomije, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku premijera zemalja Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) i Zajednice nezavisnih država (ZND).

Putin je istakao da je potrebno dalje razvijati trgovinsku saradnju i energičnije razvijati industrijsku proizvodnju i industrijsku saradnju između zemalja EAEU i ZND-a. Akcenat, kako je dalje naveo, treba staviti i na tehnološki razvoj, tako da zemlje ZND-a i EAEU ne zavise od stranih kompanija. Ovo, kako je objasnio, ne znači da Moskva poručuje da se treba potpuno odvojiti od bitnih centara za razvoj iz drugih zemalja ili da Rusija planira sve sama da proizvodi, već da je jako bitno da zemlje budu u stanju da samostalno proizvode strateški važne proizvode.

"Sposobnost da budemo samodovoljni je osnova suvereniteta", istakao je Putin.

Premijer Rusije Mihail Mišustin kasnije je napomenuo da su tehnološki suverenitet i proizvodnja strateški važnih proizvoda ključna pitanja o kojima će danas biti reči.

Važno je da dođe do povećanja broja proizvoda koji se proizvode u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza, te da samim tim na tržištu bude primetan broj onih sa oznakom "Proizvedeno u EAEU", rekao je lider Rusije. Stanovništvo zemalja ZND-a i EAEU mora da prepoznaje naše brendove na tržištu, dodao je.

Još jedna od tema na koju je Putin skrenuo pažnju je i saradnja između banaka država ovih dveju organizacija. Njihova bolja saradnja vodiće ka harmonizaciji finansijskog tržišta EAEU i većih investicija, zaključio je.

Predsednik Rusije se dotakao i obrazovanja, za koje je rekao da je potrebno razviti poseban, nov sistem na osnovu najboljih primera iz prakse iz celog sveta.

Krajem maja, podsetimo, Putin je razgovarao u Moskvi sa liderima zemalja Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta i tom prilikom istakao da saradnja između država nastavlja da raste. Dodao je da je jako važno poraditi na finansijskoj nezavisnosti organizacije, kreiranju tehnološke alijanse i većoj zajedničkoj saradnji u oblastima kao što su obrazovanje, kultura... Lider Rusije je tom prilikom istakao da smatra da bi organizacija EAEU trebalo da poveća svoju proizvodnju, te da se na tržištu pojavi veći broj proizvoda označenih sa "Proizvedeno u EAEU".

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR