Glas Javnosti

PUTIN SA LIDERIMA AFRIČKIH ZEMALJA: Rusija je imala pravo da pomogne novim regionima

Svet
Autor: Glas javnosti

Putin je podržao izbalansiran pristup delegacije situaciji u Ukrajini i izjavio da je spreman da razmotri bilo koji njen predlog o Ukrajini.

Lideri šest afričkih zemalja u okviru mirovne misije koja treba da posreduje u rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba, sastali su se danas u Sankt Peterburg sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je istakao da je Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele pravedan svet.

"Otvoreni smo za konstruktivan dijalog sa svima koji žele mir", naglasio je Putin i napomenuo da svet treba graditi na principima pravde i uzimajući u obzir legitimne interese svih strana.

Putin je podržao izbalansiran pristup delegacije situaciji u Ukrajini i izjavio da je spreman da razmotri bilo koji njen predlog o Ukrajini.

Rusija, kako je rekao, nikada nije odustala od pregovora, za razliku od Kijeva.

"Gde je garancija da Ukrajina neće nastaviti da odbija bilo kakve druge sporazume. Ali mi ni pod takvim uslovima nismo odbili da pregovaramo. Dragi prijatelji, nismo mi, već je rukovodstvo Ukrajine najavilo da neće pregovarati", rekao je Putin.

On je podsetio i da je Vladimir Zelenski čak potpisao ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom.

"Svi problemi u Ukrajini počeli su nakon državnog, protivustavnog, oružanog i krvavog puča 2014. godine. I ovaj puč su podržali zapadni sponzori. Oni se, zapravo, ne ustručavaju da pričaju i pričaju o tome", rekao je Putin.

Posle ovog puča, kako je podsetio, stanovništvo ovih teritorija najavilo da neće poslušati one koji su tako došli na vlast.

"Rusija je bila prinuđena da podrži ove ljude, imajući u vidu naše istorijske i kulturne i jezičke veze sa ljudima koji žive na ovim teritorijama", rekao je Putin tokom razgovora sa delegacijom afričkih zemalja o ukrajinskom pitanju.

On je dodao i da je Rusija po Povelji UN imala pravo da prizna nezavisnost novih regiona i da ih zaštiti.

"Da li smo imali pravo da priznamo nezavisnost ovih teritorija? U punom skladu sa Poveljom UN, imali smo pravo na to, jer su, rukovodeći se relevantnim članovima te povelje, ove teritorije imale pravo da proglase svoje nezavisnost. Tako da imamo pravo da ih priznamo. I uradili smo to", rekao je Putin.

On je istakao da je Rusija, u skladu sa članom 51 Povelje UN, imala pravo da pomogne, pozivajući se na paragraf o samoodbrani.

"Ova logika koju sam upravo izneo, po mom mišljenju i po mišljenju mojih kolega, stručnjaka, besprekorna je sa tačke gledišta međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Putin.

Zemlje u nevolji ne bi trebalo da pate, istakao je ruski lider, i dodao da se zato Moskva potrudila da obezbedi uvoz ukrajinskog žita u afričke zemlje.

Međutim, zbog akcija Zapada, posao nije uspeo: 31,7 miliona tona poljoprivrednih proizvoda izvezeno je iz ukrajinskih luka, a samo 96 hiljada tona stiglo je u Afriku, precizirao je Putin.

"Želeo bih da vam skrenem pažnju na činjenicu da kriza na globalnom tržištu hrane nikako nije posledica ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini . Ona je počela da se formira mnogo pre situacije u Ukrajini. I nastala je kao rezultat činjenice da su zapadne zemlje – i SAD i zemlje Evrope, počele da se bave ekonomski neopravdanim emisijama kako bi rešile svoje probleme povezane sa epidemijom korona virusa", ​​rekao je on.

Zapad je, kako je ilustrovao, "kao usisivač pomele sve prehrambene proizvode sa svetskog tržišta u svoju korist, zloupotrebljavajući monopolski položaj i dovodeći zemlje u razvoju u nepovoljan položaj".

"Neću da ulazim u detalje, ali ovo je, kako mi kažemo, medicinska činjenica. Očigledna stvar", rekao je Putin.

U sastavu mirovne misije su, pored južnoafričkog lidera Sirila Ramafose, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani, lider Senegala Maki Sal, predsednik Zambije Hakainde Hičilema, premijer Egipta Mustafa Madbuli i specijalni predstavnici predsednika Konga i Ugande, Floran Nsiba i Ruhakana Rugunda.

"Vreme je da Rusija i Ukrajina počnu mirovne pregovore, a afričke zemlje su uverene da mogu da daju pozitivan doprinos ovom procesu. Afrički kontinent predstavlja na sastanku predstavlja sedam zemalja i svi smo uvereni da možemo dati pozitivan doprinos ovom procesu. I taj doprinos dajemo sa najdubljim poštovanjem za obe zemlje", rekao je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa.

Predsednici Južne Afrike, Senegala, Zambije, Komorskih ostrva i Egipta, kako je najavio Rojters, na ovom sastanku predložili su, inače, niz "mera za izgradnju poverenja" kako bi posredovali u sukobu između Rusije i Ukrajine.

Te mere bi mogle da uključuju povlačenje ruskih trupa, uklanjanje taktičkog nuklearnog oružja iz Belorusije, suspenziju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina i ublažavanje sankcija.

"Poštovanje Povelje UN uslov je za dijalog između Rusije i Ukrajine. Uveren sam da to poštuje i Rusija, koja je osnivač ove organizacije, ali i stalna članica Saveta bezbednosti", rekao je senegalski predsednik Maki Sal i ukazao na značaj očuvanja humanitarnih koridora i jačanja napora stranaka u ovoj oblasti.

Lideri Afrike odlučili su da predstave mirovnu inicijativu zato što ukrajinska kriza utiče i na taj kontinent, rekao je predsedavajući Afričke unije, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani.

"Želja naše delegacije je da doprinese u cilju pronalaženja održivog mira krizi koja suprotstavlja vašu zemlju Ukrajini... Ona pogađa ne samo dve slovenske, prijateljske i susedne zemlje, već utiče na ceo svet. Posebno, utiče na naš afrički kontinent, izazvao je problem u oblasti bezbednosti hrane, energetske bezbednosti", rekao je Asumani u razgovoru sa Putinom.

EU je pak objavila saopštenje u kojem insistira da neće podržati inicijativu afričkih lidera ako uključuje zamrzavanje sukoba.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, koji je u petak boravio u Kijevu sa misijom afričkih zemalja, otkrio je detalje njihovog mirovnog plana za Ukrajinu koji ima deset tačaka.

Jedna od tačaka je da sve strane u sukobu imaju pravo na bezbednosne garancije, četvrta tačka se tiče činjenice da autori plana priznaju suverenitet svih zemalja koje učestvuju u sukobu, u šestom pasusu se pominje "sloboda kretanja žitarica preko Crnog mora", a tačka osam... odnosi se na oslobađanje ratnih zarobljenika na obe strane.

"To se tiče dece koja su postala taoci ovog sukoba – ova deca moraju da se vrate svojim kućama", naglasio je predsednik Južne Afrike.

Ruski predsednik podvukao je da je Rusija legalno izvezla decu iz Ukrajine, kao i da nikada nije bilo i nema prepreka za ponovno njihovo ujedinjenje sa rođacima.

"Što se tiče dece: deca su svetinja. Izvodili smo ih iz zone sukoba, spasavajući im živote i zdravlje. Niko nije hteo da odvaja decu od porodica", naglasio je Putin.

Ukrajinski predsednik je na sastanku sa delegacijom lidera iz Afrike istakao da je protiv zamrzavanja ukrajinskog konflikta i naglasio da Rusija mora da povuče vojsku sa teritorija koje Kijev smatra svojim.

Kazao je i da ne razume logiku afričkih lidera koji planiraju da posete i Rusiju.

Ramafosa je sredinom maja predsedniku Rusije i predsedniku Ukrajine predstavio mirovnu inicijativu u ime Zambije, Senegala, Konga, Ugande, Egipta i Južnoafričke Republike. Kako je naveo, i Moskva i Kijev su prihvatili misiju lidera afričkih država.

Iz Kremlja je saopšteno da postoji interesovanje da sa velikom pažnjom budu saslušani svi predlozi koji bi doprineli rešavanju sukoba.

Glas javnosti/R02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR