Glas Javnosti

PUTIN POTPISAO: Rusi će sa Kinezima graditi lunarnu stanicu

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji međuvladinog sporazuma između Rusije i Kine o izgradnji Međunarodne stanice za istraživanje Meseca (ILRS).

Putin je tako potvrdio sporazum koji su Moskva i Peking dogovorili 2022. godine. Zakon o ratifikaciji prošlog meseca prošao je donji dom ruskog parlamenta, Državnu dumu, a prošle nedelje ga je odobrio i gornji dom, Savet Federacije.

Sporazum o saradnji na lunarnoj stanici "odgovara interesima Rusije jer će doprineti jačanju strateškog partnerstva Rusije sa Kinom" i obezbediće "učvršćivanje vodeće uloge Rusije u istraživanju svemira, uključujući istraživanje i korišćenje Meseca", navodi se u obrazloženju zakona.

Zajednički rad sa Pekingom će takođe povećati efikasnost istraživanja sprovedenog u ILRS-u, i ublažiće potencijalne tehničke i finansijske rizike povezane sa istraživanjem i korišćenjem Meseca, kao i olakšati obuku naučnika i drugog osoblja za buduće projekte, dodaje se.


ILRS razvijaju ruska svemirska agencija "Roskosmos" i kineska Nacionalna svemirska uprava (CNSA). Ali, prema Moskvi i Pekingu, projekat, koji ima za cilj da "promoviše istraživanje i korišćenje svemira u miroljubive svrhe", ostaje otvoren za sve zainteresovane zemlje i međunarodne partnere. Projektu se već pridružilo devet zemalja, uključujući Južnu Afriku, Egipat i Pakistan.

Planirano je da se svemirski objekat sastoji od stanice na lunarnoj orbiti i mesečeve baze na površini. Podržaće ga nekoliko pametnih mobilnih rovera i robot za skakanje, saopšteno je ranije iz CNSA i "Roskosmos".

Prema mapi puta koju je dala ruska svemirska agencija, očekuje se da će ILRS postati operativan do 2035. Sa projektom podeljenim u nekoliko faza, Rusija i Kina planiraju da odaberu lokaciju za mesečevu bazu do 2025. godine i da je izgrade između 2026. i 2035. godine.

Kada bude spremna, stanica će proučavati topografiju Meseca, geologiju, kao i unutrašnju strukturu Meseca, dok će takođe podržavati dalja istraživanja svemira u budućnosti, uključujući misije sa ljudskom posadom.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR