Glas Javnosti

Putin odložio paradu pobede zbog korone

Svet
Autor: Glas Javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se odlože pripreme za Paradu pobede koja je tradicionalno trebalo da se održi 9. maja u Moskvi.

Predsednik Rusije je na sednici sa Savetom bezbednosti saopštio da rizici povezani sa širenjem virusa korone ne omogućavaju da se vrše pripreme za paradu.

Ruski lider je naglasio da će parada na Crvenom trgu i marš "Besmrtnog puka" biti održani 2020. godine. Inače je cela ova godina proglašena Godinom sećanja i slave.

Putin je siguran da će 9. maj biti obeležen u krugu porodice i da će kao i do sada.

Koronavirus promenio Rusiju za 30 dana

Broj slučajeva korona virusa u Rusiji danas iznosi 28.000, čime je Rusija na 14. mestu u svetu.

Pre mesec dana 16. marta bilo je manje od 100 potvrđenih slučajeva, preneo je TASS.

Ruska potpredsednica vlade Tatjana Golikova, koja takođe, predsedava saveznim antikriznim centrom za korona virus, izjavila je da 16. mart početak epidemije korona virusa u Rusiji.

Od tada se virus proširio na skoro sve oblasti Rusije i dramatično je promenio svakodnevni život.

Rusi su naučili nov koncept neradnih dana i režima samoizolacije, mnogi rade od kuće, uči se na daljinu po prvi put, a maske, antiseptik za ruke i socijalna distanca postali su svakodnevna norma.

Mnoge stvari su privremeno nestale iz svakodnevnog života - od planova za odmor u inostranstvu do posete kafiću ili bioskopu.

Promene su počele postepenim zabranama letova iz inostranstva, prvo iz Kine, Južne Koreje i Irana, da bi se potom proširile na evropske zemlje i na kraju 27. marta odnosile na sve države.

Dozvoljeni su samo letovi kojim se vraćaju Rusi i stranci svojim kućama, ali su i oni ograničeni.

Ukidanje masovnih okupljanja uvedeno je čak i pre 16. marta, ali od tog datuma gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je poostrio restrikcije - ograničio je masovna okupljanja na ne više od 50 osoba, pa čak ni bioskopima nije dozvoljeno da prodaju više od 50 karata.

Nedugo potom, drugi regioni su sledili primer Moskve.

Predsednik Rusije proglasio je radnu sedmicu od 30. marta do 3. aprila neradnom, ali je kasnije produžio do kraja aprila.

Prodavnice koje ne prodaju namirnice, sa retkim izuzecima su zatvorene, kao i frizerski i saloni lepote, dok su se restorani i kafei prebacili na režim dostave.

Izvor: B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR