Glas Javnosti

PUTIN: Ne talasajte! Ostaćete bez ikakvog gasa

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ukoliko EU po pitanju energetike nastavi da donosi jednostrane odluke to će uticati na dalji rast cene gasa.

Rusija je negirala korišćenje energije kao političkog oružja, usred naglog porasta cena širom Evrope zbog kojih su računi za gas u mnogim domaćinstvima otišli u nebesa. Predsednik Vladimir Putin rekao je da su takve tvrdnje „potpuna glupost i politički motivisana govorkanja".

To što mi sada vidimo i čujemo unutar EU izaziva zabrinutost jer ako Brisel nastavi da donosi jednostrane odluke i ukoliko te odluke bude koristio kao instrument nelojalne konkurencije onda će rezultat svega toga biti sličan onom što se trenutno dešava. Cene će nastaviti da rastu i to je to“, kazao je on.

Govoreći na moskovskom energetskom forumu u sredu, ruski predsednik je za trenutnu krizu okrivio Evropu, rekavši da posle hladne zime Evropljani nisu dopremili dovoljne količine gasa u skladišta.

Evropa bi mogla u potpunosti da bude lišena isporuke gasa preko Ukrajine budući da taj gasovod može da prsne od povećanja tranzita plavog energenta, izjavio je Putin. Trenutno Rusija preko Ukrajine isporučuje 10 odsto više gasa nego što je to predviđeno ugovorima, a od Moskve traže da se isporuke tim putem dodatno povećaju.


Rekao je da je „veoma važno predložiti dugoročni mehanizam za stabilizaciju tržišta energije". Putin je naglasio da Gasprom, ruski gasni gigant, snabdeva Evropu gasom na maksimalnom nivou prema postojećim ugovorima i da je spreman da pruži više ako se to zatraži.

Prema njegovim rečima, zalihe energenata u Rusiji imaju neograničen, planetarni karakter. „Samo jedan `Gasprom` proizvodi 500 milijardi kubnih metara gasa, a eksploatacija rase i nastaviće da raste. Zalihe gasa samo jednog `Gasproma` su veće od 35 biliona kubnih metara“, dodao je.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR