Glas Javnosti

PUTIN JE OBEĆAO DA NEĆE UBITI ZELENSKOG! Bivši premijer Izraela otkrio TAJNE RAZGOVORE koje je vodio u Moskvi

Svet
Autor: Glas javnosti/Blic

Bivši izraelski premijer koji je nakratko služio kao posrednik na početku rata Rusije sa Ukrajinom, kaže da je dobio obećanje od ruskog predsednika da neće ubiti svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog.

Bivši premijer Naftali Benet bio je malo verovatan posrednik u prvim nedeljama rata, postavši jedan od retkih zapadnih lidera koji su se susreli sa predsednikom Vladimirom Putinom tokom rata kada je otputovao u Moskvu prošlog marta.


Dok se čini da su Benetovi posrednički napori učinili malo da se okonča krvoproliće koje traje do danas, njegove primedbe, u intervjuu objavljenom na internetu kasno u subotu, bacile su svetlo na diplomatiju u pozadini i hitne napore koji su bili u toku da se sukob dovede do brzog zaključak u svojim ranim danima.

U petosatnom intervjuu, koji se dotakao brojnih drugih tema, Benet je rekao da je pitao Putina da li namerava da ubije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

- Pitao sam "Šta je sa ovim? Da li planirate da ubijete Zelenskog?“ Rekao je „Neću da ubijem Zelenskog.“ Ja sam mu tada rekao „Moram da razumem da mi dajete reč da nećete ubiti Zelenskog.“ Rekao je „Neću da ubijem Zelenskog".

Benet je rekao da je tada pozvao Zelenskog da ga obavesti o Putinovom obećanju.

- "Slušaj, izašao sam sa sastanka, on te neće ubiti". On pita: "Jesi li siguran?" Rekao sam "100% on te neće ubiti" - rekao je Benet, piše AP.

Benet je rekao da je tokom svog posredovanja Putin odustao od zaveta da će tražiti razoružanje Ukrajine, a Zelenski je obećao da neće ući u NATO.

Benet, koji je bio premijer nešto više od šest meseci kada je izbio rat, neočekivano se gurnuo u međunarodnu diplomatiju nakon što je postavio Izrael u neugodnu sredinu između Rusije i Ukrajine. Izrael svoje dobre veze sa Kremljom smatra strateškim u suočavanju sa pretnjama iz Irana, ali se pridružuje zapadnim zemljama i takođe nastoji da pokaže podršku Ukrajini.

Ali činilo se da njegovi mirovni napori nisu uspeli i njegovo vreme na vlasti bilo je kratkog veka. Benetova vlada, ideološki raznolika unija koja je sadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua poslala u kratko političko izgnanstvo, raspala se letos zbog sukoba. Benet se povukao iz politike.





SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR