Glas Javnosti

PUTIN ĆE BITI STRPLJIV: Neće vratiti četiri regiona Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti/Sputnjik

Bivši šefovi Stejt departmenta i Pentagona, Kondoliza Rajs i Robert Gejts, smatraju da Rusija namerava da zadrži kontrolu nad pozicijama zauzetim tokom vojne operacije. Oni su u članku za „Vašington post“ izneli mišljenje da bi u budućnosti ovi regioni mogli da postanu „odskočna daska za novu ofanzivu“.

„Za Putina poraz nije opcija. On ne može Ukrajini da ustupi četiri istočna regiona koje je proglasio delom Rusije. Ako ove godine ne uspe da postigne vojni uspeh, on mora da zadrži kontrolu nad položajima u istočnoj i južnoj Ukrajini“, navodi se u članku.

Političari smatraju da je održavanje kontrole nad ovim teritorijama neophodno za obnavljanje ofanzive. Oni su takođe važni i za uspostavljanje „kontrole nad ostatkom ukrajinske obale Crnog mora, celim Donbasom“ i da bi se „zatim krenulo na Zapad“.

Rajs i Gejts su podsetili da je prošlo osam godina od ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom do početka specijalne vojne operacije.

„Računajte da će Putin biti strpljiv u postizanju svog cilja“, pozvali su autori članka.
Rajsova i Gejts su istakli i da vojni potencijal Ukrajine u potpunosti zavisi od zapadnih isporuka. Oni su pozvali da se poveća vojna pomoć Kijevu kako bi se sprečila ruska ofanziva.

„Sada su nam potrebne odluke Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da Ukrajincima obezbede dodatnu vojnu opremu, pre svega mobilna oklopna vozila“, naglašavaju bivši šefovi Stejt departmenta i Pentagona.
Kondoliza Rajs je bila državni sekretar SAD od 2005–2009, a Robert Gejts je bio američki ministar odbrane od 2006-2011. godine.





BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR