Glas Javnosti

PUCAJU PO ŠAVOVIMA: Zelenski u sukobu sa svojim glavnim generalom

Svet
Autor: Glas javnosti

Kijevski insajderi otkrili su nemačkom listu da su glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji i lider Ukrajine Volodimir Zelenski u sukobu. Naime, general je pozvao na povlačenje iz Artjomovska (Ukrajinci ga nazivaju Bahmut) pre nekoliko sedmica, što je predsednik odbio.

Izvori iz ukrajinske vlade za "Bild" tvrde da je Zalužnji savetovao Zelenskog da vojska napusti donbaski grad pošto su ruske snage pretile da preuzmu kontrolu nad njim, ali je prvi čovek Ukrajine Bahmut proglasio tvrđavom i zabranio povlačenje.

Od početka godine traju intenzivne borbe, a ruske snage su ostvarile značajan napredak. Šef privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je da je grad opkoljen, dok je član Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Sergej Rahmanin za situaciju u Bahmutu rekao da je kritična, te da nema smisla braniti ga po svaku cenu.


Valerij Zalužnji 

Američki mediji pak pišu da Vašington od kraja januara apeluje na Zelenskog da se povuče iz Artjomovska i fokusira se na pripremu kontraofanzive na proleće uz pomoć oružja koje mu stiže sa Zapada, ali ukrajinski predsednik strahuje da bi takav potez izazvao pad morala kod vojnika.

Grad je deo ukrajinske odbrambene linije koja je dugačka 70 kilometara, ali američki zvaničnici smatraju da njegov gubitak neće imati strateški značaj za nastavak sukoba.

Izvori "Bilda" tvrde da ukrajinske trupe u Artjomovsku "ne razumeju zašto se grad drži" i veruju da je trebalo da se odavno povuku.

Nemački list je konstatovao i da je general Zalužnji stekao veliku popularnost u vojnoj kampanji protiv Rusije, te da bi bio dostojan protivnik Zelenskom u potencijalnoj predsedničkoj trci. Iako se general nije javno oglašavao s tim u vezi, u Ukrajini mesecima kruže glasine o tome da je predsednik veoma zabrinut zbog moguće konkurencije.

Glas javnosti/RT Balkan

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR