Glas Javnosti

PRVOSTEPENI SUJD ODBIO, ŽALBA PODNETA OPET: Potomci robova traže na sudu odštetu od Francuske

Svet
Autor: Glas javnosti

Vrhovnom sudu u Francuskoj nekoliko udruženja i građana podnelo je tužbu kako bi od države dobili naknadu štete koju su pretrpeli kao naraštaji potomaka robova. Pošto su prvostepeni i žalbeni sud odbili njihov zahtev, tri udruženja i 23 građanina obratila su se Vrhovnom sudu u nadi da će sud prihvatiti njihov odštetni zahtev zbog trgovine crnim robljem u kojoj je Francuska aktivno učestvovala od 1

Priznanje da je pričinjena ta šteta omogućilo bi, rekao je advokat tužilaca Patris Spinosi, da se “nadiđe” zakon donesen u Francuskoj 2001. u kom su trgovina robljem i držanje u ropstvu označeni kao zločin protiv čovečnosti.

Cilj je obezbediti “novčanu odštetu koja bi se uplatila u fond koji bi prikupljao zahteve potomaka robova“, rekao je Spinosi.


Državna tužiteljka Blandin Male-Briku koja zastupa ministarstvo pravosuđa, preporučila je da se zahtev odbije. Vrhovni sud će odluku doneti 5. jula.

Ovo nije prvi takav zahtev. Nakon donošenja zakona 2001. godine, udruženja s Kariba povela su pravnu bitku s državom za dobijanje odštete, ali bez uspeha, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR