Glas Javnosti

PRVI REZULTATI IZBORA U RUSIJI: Putinova partija ostaće glavna politička snaga u zemlji, a za njima komunisti

Svet
Autor: Glas javnosti

Vladajuća Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina ostaće glavna politička snaga u zemlji, sudeći po prvim rezultatima parlamentarnih izbora, na osnovu 9 odsto prebrojanih glasova.

Kako TASS prenosi  Jedinstvena Rusija je na osnovu devet odsto prebrojanih glasova osvojila 38,57 odsto, sledi Komunistička partija sa 25 odsto, LDPR sa 9.6 odsto glasova i “Novi ljudi” sa 7,9 odsto, prenose ruski mediji.

Izlaznost je do 18 časova bila 45.15 odsto. U osmom sazivu Državne dume za 450 mesta bori se 14 partija, a samo one koje pređu cenzus od 5 odsto biće zastupljene u donjem domu ruskog parlamenta.

Građani Rusije koji se nalaze u inostranstvu i dalje mogu učestvovati u izbornim procedurama, poslednja biračka mesta biće zatvorena u ruskim diplomatskim predstavništvima u zemljama Severne i Južne Amerike, kada se sumiraju rezultati glasanja u Ruska Federacija. Godine 2021, savezni izbori su, zbog nepovoljne epidemiološke situacije povezane sa širenjem koronavirusa, prvi put održani u tri dana, i to 17., 18. i 19. septembra. Prema podacima Centralne izborne komisije Rusije, 18:00 po moskovskom vremenu u nedelju, preliminarna izlaznost birača bila je 45,15%. Poređenja radi, izlaznost na izborima za Državnu dumu 2016. godine bila je fiksna na 47,88%.

Istovremeno, 2021. godine u sedam regiona Ruske Federacije, uključujući Moskvu, korišćena je tehnologija daljinskog elektronskog glasanja, ukupno se za učešće prijavilo oko 2,6 miliona birača od 108 miliona. u šest regiona Ruske Federacije iznosilo je 93,21%

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR