Glas Javnosti

PRVA ŽENA NA SVETU IZLEČENA OD SIDE: Novi podvig naučnika daje NADU za sve obolele od HIV-a

Svet
Autor: Glas javnosti

Amerikanka koja se leči od leukemije postala je treća osoba na svetu i prva žena koja je nakon transplantacije koštane srži izlečena od HIV-a.

Pacijentkinji (64) je koštana srž transplantirana od donatora koji ima prirodni imunitet na virus koji izaziva sidu, a slučaj ove Amerikanke je predstavljen na naučnoj konferenciji u Denveru i takođe je prvi koji uključuje matične ćelije iz krvi pupčane vrpce, što je novi pristup koji može učiniti lečenje dostupnim većem broju ljudi.

Ona je primila krv iz pupčane vrpce za lečenje akutne mijeloidne leukemije, karcinoma koji počinje u ćelijama koje formiraju krv u koštanoj srži, i od tada je bila u remisiji i bez virusa 14 meseci, bez potrebe za snažnim tretmanima HIV-a poznatim kao antiretrovirusna terapija.

- Ovo je sada treći izveštaj o izlečenju u ovim uslovima i prvi kod žena koje žive sa HIV-om - rekla je u izjavi Šeron Levin, predsednica Međunarodnog društva za AIDS, a prenosi pink.rs.

Pacijenti koji se na ovaj način leče, tokom ispitivanja se prvo podvrgavaju hemioterapiji da bi se ubile kancerogene imune ćelije, a lekari zatim transplantiraju matične ćelije od pojedinaca sa specifičnom genetskom mutacijom, u kojoj im nedostaju receptori koje virus koristi da inficira ćelije. Naučnici veruju da ove osobe tada razvijaju imuni sistem otporan na HIV.

Iako transplantacija koštane srži nije održiva strategija za lečenje većine pacijenata sa AIDS-om, ovim je potvrđeno da je lek protiv HIV-a moguć.

BONUS VIDEO: Glumac otkriva "Ženu sam upoznao preko instagrama !"





SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR