Glas Javnosti

PRVA U SVETU: Holandija napravila bazu podataka noževa

Svet
Autor: Glas javnosti

Holandski forenzički institut (NFI) napravio je bazu podataka o noževima kako bi bolje istražio incidente u kojima je korišćeno ovo oružje, koje se sve češće upotrebljava u obračunima među mladima.

Trenutno, u bazi NFI u Hagu nalazi se nekoliko stotina noževa, koji se ispituju zbog specifičnih karakteristika, a nakon uboda, NFI može da proceni koja je vrsta noža verovatno korišćena, preneo je holandski portal "nos.nl".

Takva baza podataka dosad je postojala za vatreno oružje. Samo prošle godine bilo je najmanje 70 ubadanja nožem u kojima su učestvovali maloletnici, prema navodima novinske agencije ANP.

U policiji nemaju tačne cifre, ali kažu da je broj uboda nožem znatno porastao poslednjih godina. 

To važi i za broj hapšenja maloletnika zbog posedovanja noža. U 2019. godini ih je bilo 33, prošle godine 355.

- Želeli smo da imamo jasniji pregled tipova noževa koji kruže na ulicama - rekao je Peter Zon, jedan od forenzičara pri NFI.

Od prošle godine NFI fotografiše sve noževe koje je policija zaplenila na istoku Holandije, dosad ih je bilo oko 900. NFI ispituje sastav metala, koji se razlikuje od noža do noža, kao i boju.

- Kada je neko uboden, vrlo male metalne čestice i komadići boje često ostaju u telu. Svaka vrsta noža ostavlja tragove, koje sada možemo da uporedimo sa noževima iz naše baze podataka - poručio je Zon.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR