Glas Javnosti

Прва председница Грчке Републике положила заклетву

Svet
Autor: BETA.rs

Прва председница Грчке Републике у историји, Катерина Сакеларопулу, данас је формално положила заклетву.

На свечаности у Скупштини Грчке, коју је преносила државна ТВ, био је симболичан број посланика и других званичника, због мера за сперачавње ширења новог коронавируса.

Премијер Киријакос Мицотакис номиновао је Сакеларопулу (63), раније председницу највишег правосудног тела Грчке Државног савета (врховног управног суда), као неспорно угледну, нестраначку личност чија кандидатура превазилази традиционалне партијске поделе.

Она је на петогодишњи председнички мандат са углавном репрезентативним дужностима и смболичним овлашћењима, изабрана у јануару са 261 гласом "За" међу укупно 300 посланика, а шест је било одсутно.

Добила је знатно више од минмалних 200 гласова колико предвиђа Устав. За њу су гласалиа и посланици Мицотакисове владајуће конзервативне Нове демократије, као и посланици опозиције: раније владајуће Сиризе, левичарске партије бившег премијера Алексиса Ципраса и Покрета левог центра (Кинал).

У Грчкој је мало жена на високим позицијама у политици, а Мицотакиса су критиковали да је формирао готово потпуно мушки кабинет после победе на изборима у јулу 2019. године јер је у Влади само једна жена међу 18 министара и заменика.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR