Glas Javnosti

PROVOKACIJE! SAD žele bolje odnose sa Vijetnamom, Kina će POBESNETI!

Svet
Autor: Glas javnosti

Bajden putuje u Hanoj za nedelju dana, u potezu koji bi mogao da iznervira Kinu i sa nejasnim poslovnim implikacijama.

Sjedinjene Države očekuju da podignu svoje diplomatske odnose sa bivšim neprijateljem Vijetnamom na najviši nivo dok predsednik Džo

U strahu od potencijalne reakcije svog mnogo većeg suseda, Vijetnam je u početku izrazio oprez u vezi sa nadogradnjom. To je navelo Bajdenovu administraciju da umnoži napore da ubedi naciju jugoistočne Azije, uključujući višestruke posete visokorangiranih članova američke vlade poslednjih meseci.


Napor bez presedana naveo je Vašington da očekuje da će biti uzdignut na najviši nivo vijetnamskog diplomatskog ranga, zajedno sa Kinom i Rusijom, sa dva stepena ispod sada.


foto:tviter/printscreen

Bajden je to javno rekao u julu i zvaničnici obe zemlje su od tada neformalno izrazili optimizam u vezi sa nadogradnjom u dva koraka, iako ni jedna zvanična izjava nije objavljena ni iz jedne ni iz druge vlade.


Možda u želji da umiri Peking, Vijetnam razgovara o posetama najvišeg nivoa Hanoju nakon ili čak neposredno pre Bajdenovog dolaska 10. septembra, a zvaničnici kažu da bi se kineski predsednik Si Đinping ili premijer Li Ćijang mogli sastati sa vijetnamskim liderima u narednim danima ili nedeljama.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar u ponedeljak.


Rizici da dvostruka nadogradnja sa Vašingtonom možda neće proći dobro u Pekingu i dalje su visoki, ali vijetnamski komunistički lideri su možda izračunali da je najbolji trenutak za taj potez sada, jer će se odnosi SAD sa Kinom „verovatno pogoršati u budućnosti“, rekao je Le Hong Hiep, viši saradnik na Singapurskom institutu Iseas–Iusof Ishak.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR