Glas Javnosti

Протести у Грчкој: Десетине повређених на антимигрантским протестима

Svet
Autor: danas.rs/foto: Pixabay

Више од 60 људи је повређено, многи од њих припадници жандрмерије, у сукобу с демонстрантима на Лезбосу и Хиосу због планова за изградњу нових мигрантских кампова. Демонстранти су жандарме гађали камењем на три локације на Лезбосу на којима је планирана градња центара.

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис позвао је на смиривање ситуације и требало би да се састане са регионалним гувернером и локалним градоначелницима како би разговарали о кризи.

Неколико полицајаца је повређено и на острво Хиос.

Власти у Атини обавезале су се да ће градити нове центре како би заменили пренасељене објекте на Лезбосу, Самосу, Хиосу, Леросу и Косу. Влада планира да смањи број миграната на острвима са 42.000 на 20.000.

Свих пет острва налази се близу обале Турске, на рути којом су последњих године стотине хиљада миграната покушале да пређу море на путу ка Европи.

Новим центрима интензинвно се противи локално становништво.
После недеља разговора владиних званичника и локалаца, влада је тајно послала грађевинске машине и стотине припадника жандрмерије на Лезбос и Хиос.

У среду се на острвима други дан заредом протестовало. Највећи скупови одржани су на Лезбосу и Хиосу.

Велики број људи покушао је на Лезбосу да дође до места на ком је планирана градња центра.

Портпарол полиције је саопштио да је протестовало више од 1.000 људи и тврдио да су бацали камење на жандарме и разбили им кациге. Током дана, 43 жандарма и 10 демонстраната је повређено.
На Хиосу је на улице изашло око 2.000 људи.

Портпарол полиције рекао је агенцији АФП да је група касније провалила у хотел у ком су били жандарми, повредивши осморицу.

На снимцима, које су локални медији објавили, види се група људи која проваљује у хотел, туче службенике и прозоре гађа предметима.
овређено је најмање 52 полицајца и 10 демонстраната, јављају локални медији.

Шта се догађа на острвима?

У уторак су демонстранти с капуљачама напали полицајце и гађали их камењем у луци на оствру Хиос, док су припадници побуњеничких снага послати из континенталне Грчке.

Демонстранти на Лезбосу су у међувремену камионима и аутомобилима блокирали путеве који су водили до градилишта.
Према писању грчих медија, регионални гувернер Костас Муцоурис и градоначелник западног Лезбоса Таксиаркис Верос придружили су се становништву на улицама.

Димитра Калогеропулу, директорка Међународног комитета спаса у Грчкој, рекла је да тензије не треба да изненађују, додајући да претрпаност „није добра ни за кога; локалне заједнице осећају да су њихова острва претворена у огромне затворе, док су азиланти присиљени да живе у опасним услови“.

Стотине хиљада миграната стигло је на грчка острва у близини Турске на путу из Сирије у Европу током 2015. и 2016. Од тада је број смањен после споразума ЕУ са Турском.

Међутим, доласци су опет у порасту и на отоцима је тренутно 42.568 миграната.

Око 19.000 људи тренутно је смештено у избегличком кампу Мориа на Лезбосу – првобитно пројектованом да прими мање од 3.000.

Постоје слични примери и на другим местима по острвима.

Филипо Гранди, високи комесар УН-а за избеглице, недавно је позвао на окончање „шокантних и срамотних“ услова у грчким камповима.

Мицотакис и његова конзервативна влада заузели су чвршћу политику миграције. Грчка влада недавно је предложила је плутајућу баријеру како би се мигрантима онемогућило да пристижу морским путем.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR