Glas Javnosti

PROTESTI U FRANCUSKOJ POLICIJI: Uvedena ograničenja upotrebe sile, žale se da ne mogu da rade svoj posao

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska policija protestovala je povodom zabrane zahvata preko vrata i ograničenja onoga što njeni pripadnici mogu da urade prilikom hapšenja.

Vlada je uvela nove mere u jeku globalnih protesta povodom smrti Džordža Flojda u SAD.

Policajci su u okviru sindikalnog protesta sinoć položili svoje lisice na zemlju ispred pojedinih policijskih stanica u Francuskoj. Nova sindikalna akcija planirana je za danas u Parizu.

 Policijski sindikati održavaju sastanke sa ministrom unutrašnjih poslova Kristofom Kastanerom radi razgovora o promenama u policijskoj taktici.

Kastaner je objavio ranije ove sedmice da policajci tokom obuke više neće učiti zahvate preko vrata ili pritiskanje tog dela tela, preneo je AP.

 Ministar nije zabranio tehniku pritiskanja osumnjičenih preko grudi, koja je takođe kritikovana zbog mogućnosti da izazove gušenje i smrt.

Ovakve tehnike našle su se pod sve većim kritkama poslije Flojdove smrti, ali francuski policajci smatraju da se novim restrikcijama otišlo predaleko.

- Žele da nas spreče da radimo. Izgleda da nas je Kastaner čuo, ali nedovoljno - izjavio je predstavnik policijskog sindikata SGP Iv Lefevr.

(Izvor:Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR