Glas Javnosti
posta

Protesti u Čileu: Neredi na ulicama Santijaga zbog penzionog fonda ili korone?

Svet
Autor: Glas javnosti

Demonstranti u Santijagu, koji su protivnici zatvaranja grada radi suzbijanja koronavirusa, blokirali su ulice i pljačkali radnje.

Oni su podržali zakonski predlog da se Čileancima dozvoli da zbog krize podignu deo svog penzionog fonda.

Nemiri su izbili nekoliko sati pre početka skupštinske debate o tom zakonu, kojima se građanima odobrava da podignu 10 odsto uštede za penziju iz čilenaskog Penzionog fonda.

U porukama na društvenim mrežama u kojima se poziva na protest dominiraoje slogan "Želim mojih 10 odsto", dok su građani širom zemlje sa terasa lupali u šerpe u znak podrške tom predlogu.

Plan, koji je prema anketi sprovedenoj ovog meseca podržalo 83 odsto Čileanaca, prošle nedelje je izglasan u donjem domu parlamenta.

Penzioni sistem zemlje koji je bio kritikovan zbog niskih isplata, bio je predmet masovnih protesta krajem prošle godine, kada su najnasilnije demonstracije od dolaska demokratije u Čile 1990. dovele do haosa u Santijagu i drugim delovima zemlje i nanele štetu merenu milijardama.

Čileanski predsednik Sebastijan Pinjera proširio je juče vanrednu podršku za srednju klasu pogođenu krizom izazvanom pandemijom korna virusa u poslednjem pokušaju da izbegne donošenje zakona kojim bi se dozvolilo povlačenje sredstava iz penzionog fonda. Njegova acdministracjia upozorava da bi to ugrozilo već oslabljen sistem i da bi najviše pogodilo siromašne, koji najviše zavise od penzija.

Čile je teško pogođen korona virusom, a mnogi veliki gradovi na severu zemlje trenutno su u karantinu.

Do sada je u toj zemlji potvrđeno skoro 320.000 slučajeva korona virusa, a preminulo je više od 7.000 osoba,.

(Izvor: B92 )

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR