Glas Javnosti

PROTESTI TRAJU OD SREDINE SEPTEMBRA: Iran izrekao prvu smrtnu kaznu zbog učešća u protestima

Svet
Autor: Glas javnosti

Sud u Teheranu izrekao je prvu smrtnu kaznu osobi optuženoj za nerede u Iranu, saopštili su izvori bliski tamošnjim pravosudnim organima.

Optuženi, čije ime nije saopšteno, osuđen je na smrt za „paljenje jedne vladine zgrade, remećenja javnog reda, okupljanje i zaveru u cilju izvršenja zločina protiv nacionalne bezbednosti“, navodi se u saopštenju i dodaje da je ta osoba božiji neprijatelj.

Drugi sud, takođe u Teheranu, osudio je pet osoba na zatvorske kazne od pet do deset godina zbog „okupljanja i zavere radi u cilju izvršenja krivičnih dela protiv nacionalne bezbednosti i remećenja javnog reda“, piše N1.


Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog „nošenja neprikladne odeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija više od 300 ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR