Glas Javnosti

PROTESTI TRAJU NEDELJAMA: U Sudanu ponovo protesti proislamista protiv uloge UN u prevazilaženju krize

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekoliko hiljada islamista protestovalo je u Kartumu protiv uloge UN u prevazilaženju krize u Sudanu posle vojnog udara u oktobru 2021. godine.

Demonstranti smatraju „mešanjem“ međunarodno posredovanje kojim se pokušava pomirenje civila i vojske u cilju ponovnog pokretanja demokratske tranzicije.

Islamisti, pristalice islamsko-vojne diktature Omara el-Bašira svrgnutog 2019. pod pritiskom ulice i vojske, redovno pozivaju na odlazak UN iz zemlje, piše N1.


Od puča koji je predvodio general Abdel Fatah al Burhan koji je zaustavio demokratsku tranziciju, Sudan, jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, nastavlja da tone u političku i ekonomsku krizu.

Protesti koji traju nedeljama, usledili su dan pošto su vojni lideri i ključni civilni blok saopštili da nameravaju da potpišu sporazum o izlasku iz krize, postignut uz posredovanje UN.

Islamisti osudjuju predloženi plan za okončanje krize koji predviđa promenu Ustava i povratak civilne vlade.


„Ne mešajte se u sudanske poslove!“, uzvikivali su demonstranti ispred sedišta misije UN u Kartumu i pozivali izaslanika UN Folkera Petersa da „napusti“ Sudan.

Prodemokratske stranke strahuju od povratka na vlast bivšeg Baširovog režima posle puča koji je pre godinu dana predvodio general Abdel Fatah al Burhan.

Te stranke navode da su se mnogi islamisti vratili na pozicije koje su imali u okviru islamsko-vojne vlasti koja je upravljala Sudanom od 1989. do 2019. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR