Glas Javnosti

Propala još jedna velika banka u Americi

Svet
Autor: Glas javnosti

Treća velika američka banka propala je u poslednja dva meseca, a američki regulatori saopštili su da je nakon preuzimanja postignut dogovor o prodaji Prve republičke banke (FRC) kompaniji Džej Pi Morgan Čejs&Ko.

Bankarski gigant preuzeće 173 milijarde dolara dugova i oko 30 milijardi dolara osiguranja FRC-a, uključujući i 92 milijarde dolara depozita, saopštio je Džej Pi Morgan Čejs.

Akcije FRC-a pale su za 36 odsto pred kupovinu, a ove godine izgubile su 97 odsto svoje vrednosti.

Odeljenje za finansijsku zaštitu i inovacije Kalifornije saopštilo je da je preuzelo Prvu republičku banku i da će Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) delovati kao njen stečajni upravnik.


FDIC je u svojoj izjavi procenio da će visina fonda za osiguranje depozita biti oko 13 milijardi dolara, a konačna cena biće određena kada se okonča stečaj.

Spasavanje velike američke banke dogodilo se manje od dva meseca od propasti banke Silicijumske doline i Signačur benk, za koje su preuzete hitne vladine mere kako bi se stabilizovalo tržište nakon povlačenja depozita američkih zajmodavaca.

"Vlada je pozvala nas i ostale da se umešamo i mi smo to učinili. Naša finansijska snaga, sposobnosti i poslovni model omogućili su nam da napravimo ponudu za transakciju koja će minimalizovati troškove Fonda za osiguranje depozita", rekao je izvršni direktor Džej Pi Morgan Čejsa Džejmi Dajmon.

Iz ove kompanije saopštili su da očekuju da će postići jednokratni dobitak nakon oporezivanja od približno 2,6 milijardi dolara nakon dogovora koji nije uključivao procenjene troškove restrukturiranja nakon oporezivanja od dve milijarde dolara verovatno u narednih 18 meseci.

Takođe, oni su saopštili i da će 84 kancelarije propale banke u osam država biti ponovo otvorene kao podružnice Džej Pi Morgan Čejs banke.

Glas javnosti/RT Balkan

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR