Glas Javnosti

Pronađite stanare ili će vam imovina biti oduzeta: Ovako Katalonija odgovara na krizu stanovanja

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasnici će imati rok od meseca dana da objasne zašto su nekretnine prazne

Vlada Katalonije predstavila je ove nedelje novi plan za ublažavanje krize stanovanja iznajmljivanjem praznih nekretnina. Naime, zvaničnici su zapretili vlasnicima nekretnina da ako sami ne pronađu stanare, imovina će im biti oduzeta.

Planom je uvršteno do 70 nekretnina koje se prazne više od dve godine. Vlada je prvobitno uvrstila 45 gradova, ali je samo njih 14 pristalo da učestvuje u programu, ne uključujući Barselonu.

Kako se dalje navodi, program bi trebalo da stupi na snagu u narednim danima, a vlasnici će imati rok od meseca dana da objasne zašto su nekretnine prazne.

Ukoliko ne ponude razumno objašnjenje, imaće rok od tri meseca da prodaju nekretninu vladi ili da je daju u najam.

Plan je usvojen dve nedelje pre lokalnih izbora u Španiji, a pristupačno stanovanje spada među ključne teme navodi Poslovni.hr.

U utorak je vlada saopštila da je namenila pet miliona evra za potencijalno oduzimanje nekretnina, procenivši da bi iznos pokrio troškove kupovine 50 do 70 kuća za pola od tržišne vrednosti.

Podaci vlade pokazuju da Španija građanima nudi samo 290.000 državnih stanova, koji pokrivaju tek 1,6 odsto domaćinstva, u poređenju sa 30 odsto u Holandiji i 16,8 odsto u Francuskoj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR