Glas Javnosti

Proizvođači francuskog konjaka u problemu: Paprene carine mogle bi ih uništiti

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineske carine na evropska žestoka alkoholna pića, posebno na francuski konjak, mogu izazvati značajne izazove za proizvođače i prisiliti ih na prilagođavanja.

Ova inicijativa dolazi nakon što je Kina pokrenula antidampinšku istragu o alkoholnim pićima iz EU, što bi moglo ozbiljno uticati na cene uvoza i tržišnu konkurentnost, slično tome kako su australijska vina pretrpela udarac visokih carina.

Kako bi se izbegle takve carine, proizvođači i analitičari razmatraju različite strategije. Nedavni susret između čelnika Kine, Francuske i Evropske komisije u Parizu ukazuje na težnju za popravkom trgovinskih odnosa, što može imati ključnu ulogu u smirivanju situacije. Industrija konjaka posebno je osetljiva na ovaj razvoj, s obzirom na to da je Kina postala značajno tržište za francuske proizvođače.

Uticaj carina na tržište konjaka

Osim toga, dugoročni uticaj carina na tržište konjaka može biti značajan, s potencijalnim smanjenjem izvoza i gubitkom tržišnog udela. Stoga su pregovori i političke akcije ključni za zaštitu interesa industrije konjaka i očuvanje njene konkurentnosti na globalnom nivou.

Dok proizvođači razmatraju različite strategije, poput akumuliranja zaliha ili prilagodbe cijena, nadaju se brzom rješavanju ovog spora kroz pregovore na razini EU i Kine. Sve u svemu, situacija ukazuje na kompleksnost globalnih trgovinskih odnosa i potrebu za diplomatskim naporima kako bi se izbjegli štetni utjecaji na industriju konjaka i druge sektore.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR