Glas Javnosti

PROGLAŠENO I VANREDNO STANJE: Kalifornija na udaru nove velike oluje (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden proglasio je vanredno stanje u američkoj saveznoj državi Kaliforniji i naredio da joj se pruži federalna asistencija jer se suočava sa udarom još jedne ogromne oluje, piše Indipendent.

Kako javlja agencija Asošiejted pres, prethodno je guverner Kalifornije Gevin Njuzom proglasio vanredno stanje u 21 okrugu, a pre toga ga je proglasio u još 13. On je od Bajdena i zatražio federalnu ispomoć.

Ogromna atmosferska reka izručuje natprosečne količine kiše na Kaliforniju koja se suočava sa poplavama i brzim topljenjem snega u oblastima koje se još nalaze pod debelim snežnim pokrivačem – „zaostavštinom“ prethodnih oluja.


Poslednja atmosferska oluja zvana „Pajnepl ekspres“ jer vuče sa sobom suptropsku vlagu sa Tihog okeana, po svoj prilici će značajno uticati na severne i centralne krajeve Kalifornije.

U višim krajevima severne Kalifornije i u Sijeri Nevada, biće teškog, vlažnog snega, javio je Nacionalni hidrometeorološki centar, a prenosi Indipendent.

Asošiejted pres javlja da su evakuacije od danas na snazi na severu Kalifornije gde je nova atmosferska reka u nižim krajevima donela žestoke pljuskove, grmljavinu i jake vetrove, nabujale reke i potoke, a nekoliko glavnih drumova bilo je poplavljeno u ranim jutarnjim satima.




U okrugu Santa Kruz nabujali potok uništio je deo glavne ulice u Sokelu, gradu sa 10.000 ljudi, zbog čega su neka gradska naselja ostala izolovana.

U oblasti zaliva San Francisko poplave su prekinule saobraćaj na nekoliko glavnih magistrala uključujući međudržavni autoput 580 u Oklendu.


Na višim nadmorskim visinama, uprkos toploj suptropskoj vlazi koju je „Pajnepl ekspres“ doneo iz pravca Havaja, očekuje se da će ogromni snežni pokrivač opstati, ali se topljenje očekuje niže, ispod 1.200 metara, kažu hidrometeorolozi.




Sneg na planinama Kalifornije koja se inače suočava sa višegodišnjom sušom, nataložilo je devet prethodnih atmosferskih reka i potonjih oluja koje je ka ovim krajevima poterao udar arktičkog vazduha.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR