Glas Javnosti

PROFESOR OBJASNIO: Ovo je razlog brutalne razorne moći zemljotresa u Turskoj

Svet
Autor: Glas javnosti

Zemljotres koji je pogodio Tursku izuzetno je jak i razoran pre svega jer je epicentar bio na maloj dubini, u području koje je inače trusno i gde se dve tektonske ploče sudaraju, rekao je profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dragan Milovanović.

Nije svaki zemljotres istog intenziteta i zavisi ne samo od jačine već i od dubine na kojoj je epicentar, objašnjava za RTS profesor Milovanović.

"Ovo je bilo relativno plitko, ispod 20 kilometara i oslobođena je velika energija i, prema podacima koje sada imamo, reč je možda i o najjačem zemljotresu u tom području", rekao je profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Razornost zemljotresa zavisi i od geološkog sastava stena – ako je stena kruta i u bloku ona će to reflektovati šire, ako imamo i rased onda i to utiče.

„Takav zemljotres se mora osetiti na širem prostoru. Ovo je bio razoran zemljotres u području koje je inače trusno. To je fenomen koji ne može da se predvidi niti po jačini niti dubini, ali je to trusno područje gde se dve tektonske ploče sudaraju“, rekao je profesor Milovanović.

Takve zemljotrese uglavnom prati više naknadnih potresa koji mogu dodatno da pogoršaju situaciju na mestima gde je došlo do velikog razaranja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR