Glas Javnosti

PRODAJA PORASLA ZA 16 PROCENATA: Rekordna prodaja američke vojne opreme stranim zemljama u 2023.

Svet
Autor: Glas javnosti

Prodaja američke vojne opreme stranim zemljama u 2023. godini porasla je za 16 odsto, na rekordnih 238 milijadi dolara, saopštio je danas Stejt department.

Taj rezultat je posledica odluka mnogih zemalja da obnove svoje zalihe koje su ispražnjene zbog rata u Ukrajini i želje da se pripreme za neke moguće velike sukobe, navodi Rojters.

Brojke potvrđuju ranija očekivanja proizvođača oružja Lokid Martin, Dženeral Dajnemiks i Nortrop Gruman, čija vrednost akcija raste kako raste globalna nestabilnost.


Prodaja i transfer oružja se smatraju važnim američkim spoljnopolitičkim alatom za dugoročne posledice po regionalnu i globalnu stabilnost, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenosi Glas Amerike.

Prošle godine su Poljskoj prodati raketni sistemi HIMARS za 10 milijardi dolara, Nemačkoj su prodate rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120C-8 u iznosu od 2,9 milijardi dolara, kao i napredni raketni sistemi zemlja-vazduh Ukrajini.

Lokid Martin i Dženeral Dajnemiks očekuju porudžbine stotina hiljada artiljerijske municije, stotina raketa za sistem Patriot, kao i povećanje porudžbina oklopnih vozila.

Dva su načina na koji strane zemlje kupuju oružje od SAD – direktni komercijalni ugovori sa kompanijama, ili da vlada strane zemlje kontaktira Sekretarijat za odbranu ili američku ambasadu u svojoj zemlji. Oba načina zahtevaju odborenje Vlade SAD.

Direktna prodaja od kompanija je porasla na 157,7 milijardi dolara u fiskalnoj 2023. godini, dok je prodaja preko zahteva vlada porasla na 80,9 milijardi dolara.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR