Glas Javnosti

Procureo mejl Marka Zakerberga koji je poslao zaposlenima: Tražio im nešto neočekivano

Svet
Autor: Glas javnosti

Meta je prvo kupila kompaniju Onavo koja je razvila aplikaciju za praćenje podatka sa drugih aplikacija, a tako prikupljeni podaci sadržali su informacije o tome koje aplikcije ostvaruju brz rast, ali to nije funkcionisalo sa Snapchat-om

Šefovi često imaju poseban način na koji pišu mejlove zaposlenima: najčešće kratko i neposredno. Takođe, odgovor kakav očekuju bi trebalo da bude kratak i direktan, i da stigne što je brže moguće.

Moglo bi se reći da je to efikasan način komunikacije, ali da svakako može da bude mučan za zaposlene, pogotovo ako poslodavac šalje poruku koju sami zaposleni treba da rastumače kada je pročitaju između redova.

Na to nije imun ni izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg, koji očigledno ima svoj način kako da se svojim zaposlenima prikaže kao zastrašujući kao šef.

Dešifrovanje konkurencije

Ako je suditi po novootpečaćenim dokumetnima sa suđenja protiv Mete, Zakerberg je svojim podređenima 2016. godine uputio zahtev da pronađu način da prate analitiku direktnih konkurenata, posebno čet aplikacije Snapchat.

Meta je prvo kupila kompaniju Onavo, koja je prethodno razvila sopstvenu aplikaciju za praćenje korisničkih podatka sa drugih aplikacija. Tako prikupljeni podaci sadržali su vredne informacije o tome koje aplikcije ostvaruju brz rast, kao što je bio slučaj sa WhatsApp-om, koga je Meta potom kupila.


To, međutim, nije funkcionisalo sa Snapchat-om, pošto su podaci te aplikacije bili zaštićeni, pa Facebook uz pomoć Onavo aplikcije nije mogao da dođe do podataka o saobraćaju Snapchat-a i da sazna šta se dešava na toj aplikaciji.

Zakerberg je tada poslao imejl zaposlenima u Facebook-u, čija sadržina je sada otkrivena u tužbi protiv Mete. U mejlu je saopštio svojim podređenima da od njih želi da pronađu način kako da "zaobiđu" enkripciju Snapchat aplikacije.

"Trebalo bi da smislite kako to da uradite!"

Prema sadržaju mejlova predočenih u tužbi, Zakerberg je trojici zaposlenih pisao sledeće:

"Kad god da vam neko postavi pitanje o Snapchat-u, odgovor je da nemamo nikakvu analitiku o njima zbog toga što je njihov saobraćaj šifrovan. A s obzirom na to koliko brzo rastu, veoma je važno da pronađete novi način na koji ćete moći da dobijete pouzdanu analitiku o njima. Možda bi mi trebalo da napravimo odgovarajući softver. Trebalo bi vi da smislite kako to da uradite."

Ostavimo po strani činjenicu da je izvršni direktor Facebook-a navodio svog podređenog da uradi nešto da bi razbio ili zaobišao Snapchat-ovu enkripciju, što su, prema dokumentima koji su otpečaćeni u tužbi, čak i drugi rukovodioci Mete dovodili u pitanje. Ono što, međutim, zvuči zastrašujuće u Zakerbergovom mejlu upućenom zaposlednima je rečenica: "Trebalo bi da smislite kako to da uradite!"

"Upravljanje projektom" ili skandalozna akcija

Ne baš sasvim jasna poruka od šefa u kojoj se podređenima sugeriše da neko treba da "smisli kako nešto treba da uradi" može da deluje prilično zastrašujuće.

Ona, doduše, nekima ljudima možda može da deluje uzbudljivo ili izazovno, pošto podrazumeva poverenje da će onaj kome je upućena to shvatiti u poverenju.

Oni kojima je Zakerbergova poruka bila upućena, očigledno su je shvatili, ali pitanje da li je ovde reč o "upravljanju projektom" ili problematičnoj i skandaloznoj akciji ostaje. Ipak, mnogi zaposleni se ne bi ni malo prijatno osećali kada bi dobili takvu poruku.Glas javnosti/SL

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR